Ekonomija

Potop na svjetskim berzama: Ovo je “crni ponedjeljak”, izbrisano je 9 milijardi dolara!

Nakon što su cijene dionica na tržištima kapitala u Aziji u ponedjeljak pale od tri do šest posto, i evropske berze su danas trgovanje započele s minusom od pet do sedam posto, dok su terminski ugovori za američke berze koje će se otvoriti nešto kasnije u minus od oko pet posto.

Tokijski dionički indeks Nikkei pao je za skoro šest posto, cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Australiji skliznule su od 2,9 i 7,4 posto, dok je njemački Dax u crvenom za 5,21 posto, londonski FTSE 100 za 6,08 posto, a francuski Cac 40 za 5,75 posto.

I cijena nafte je u slobodnom padu, pa je tako cijena barela na londonskom tržištu pala više od 13,50 dolara ili oko 30 posto, na 31,74 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula, u ovom trenutku, za 21 posto, na 32 dolara, a u jednom trenutno je bila i na 27,85 dolara.

Pad cijena dionica i nafte posljedica je pojačanog straha investitora od negativnog utjecaja širenja koronavirusa u svijetu, ali i odluke Saudijske Arabije o smanjenju svoje prodajne cijene nafte, s isporukom u travnju, za sve kupce za šest do osam dolara, u okviru “cjenovnog rata” s Rusijom.

Današnji dan su analitičari već prozvali “crni ponedjeljak”. Stephen Innes, glavni tržišni strateg u kompaniji AxiCorp, paniku na berzama je opisao kao “potpuni metež”.

“Dva su udarca najteže pala. Jedan rat cijenama nafte između Saudijske Arabije i Rusije te drugi, strahovi od koronavirusa u Evropi. Sve je to dodalo još jednu razinu neželjene panike na tržištu, rekao je Innes za BBC napominjući da su ulagači već počeli gomilati imovinu u sigurnom utočištu.

Wall Street se posljednjih nekoliko sedmica suočio s velikim gubicima zbog strahova koji okružuju koronavirus. Tokom posljednje sedmice u februaru američke dionice imale su svoju najgoru sedmicu od finansijske krize, a čini se da gospodarski poremećaji uzrokovani virusom ne popuštaju.

Oko 9 milijardi dolara izbrisano je s globalnih dionica za devet dana, objavila je Bank of America u svojem istraživanju nakon što su se američka tržišta u četvrtak ponovo zatvorila duboko u crvenom.

Više od 100 država svijeta imaju slučajeve virusa, a mnoge velike američke tvrtke počele su poticati ili dopuštati zaposlenicima da rade od kuće.Povezani postovi: