Svijet

Potpuni debakl Putina: Zatražio garancije za sigurnost, dobio brutalan odgovor Amerike

Rusko-američki razgovori u ponedjeljak završili su ponovnim traženjem garancija za sigurnost s ruske strane i upozorenjem Sjedinjenih Država da će se Moskva suočiti s posljedicama ako odluči napasti Ukrajinu, prenose agencije iz Ženeve.

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman rekla je novinarima da je poručila svojem ruskom kolegi da bi eventualna invazija na Ukrajinu dovela do “značajnih, enormnih” posljedica.

Ona je također poručila da Washington nema namjeru pregovarati o Ukrajini bez sudjelovanja Kijeva, kao ni o detaljnoj sigurnosnoj arhitekturi Europe bez Europljana.

Washington je također upozorio Moskvu da će se “politika otvorenih vrata” NATO-a nastaviti unatoč ruskim zahtjevima, rekla je novinarima.

S ruskim kolegom Sergejem Rjabkovim u ponedjeljak je u Ženevi razgovarala o ograničenjima za raspoređivanje raketa i vojnim vježbama u Europi, pojasnila je.

Moskvi je poručila da su Sjedinjene Države spremne uskoro nastaviti razgovore.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov opisao je rusko-američke razgovore održane u ponedjeljak kao profesionalne, ali je rekao da su kompromisi nužni za napredak.

Rusija je u decembru kazala da traži garancije NATO da Ukrajina nikada neće postati članica tog vojno-političkog saveza jer bi to bila prijetnja sigurnosti ruske nacije.

Nastavak budućih razgovora djelomice će ovisiti o napretku u postizanju sporazuma o tom pitanju, rekao je Rjbakov.

Rusija će odlučiti o nastavku razgovora sa Sjedinjenim Državama nakon sastanaka koje će ove sedmice održati s NATO te Europskom organizacijom za sigurnost i saradnju (OESS), rekao je Rjabkov.

Osnova za sporazum između Rusije i SAD-a postoji, rekao je Rjabkov, ali i upozorio da Sjedinjene Države ne bi smjele podcijeniti opasnost od konfrontacije.

Pregovori između SAD-a i Rusije u Ženevi na kojima se razgovaralo o napetosti oko Ukrajine trajali su osam sati.

Napredak nije postignut u predmetu budućeg članstva Ukrajine u NATO-u, rekao je Rjbakov.

Washington je uoči razgovora izrazio nadu da će oni rezultirati deeskalacijom situacije na ukrajinsko-ruskoj granici.

Rusija je na granicu s Ukrajinom dovela 100 hiljada vojnika. Kijev i Washington tvrde kako se sprema za invaziju, osam godina nakon što je anektirala poluotok Krim, prenosi Reuters.

Rusija odbacuje te tvrdnje i ističe kako odgovara na agresivno i provokativno ponašanje NATO saveza i Ukrajine.

Moskva je prošli mjesec predstavila svoje zahtjeve Zapadu koji uključuju veto na daljnje širenje NATO-a na istok i prekid njegovih aktivnosti u centralnim i istočnim europskim državama koje su mu se pridružile nakon 1997. godine.

SAD i NATO su odmah odbacili velik dio ruskih prijedloga, potaknuvši zabrinutost u mogućnost ikakvog dogovora.

Američki predsjednik Joe Biden više je puta upozorio ruskog kolegu Vladimira Putina da će SAD i europski saveznici uvesti sankcije bez presedana ako se Rusija odluči na invaziju Ukrajine.

Rusija rekla Amerikancima da ne kani ‘napasti Ukrajinu’

Rusija “nema namjeru” napasti Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak nakon pregovora sa Sjedinjenim Državama ruski pregovarač koji je ujedno istaknuo “ozbiljnost” Amerikanaca prema ruskim zahtjevima za sigurnosne garancije upućene NATO.

“Rekli smo kolegama da nemamo plan, nemamo namjeru napasti – među navodnicima – Ukrajinu”, rekao je Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, dodajući da nema nikakva razloga “strahovati od eskalacije situacije na tom polju”.

Rjabkov je nakon pregovora sa Sherman izrazio zadovoljstvo ozbiljnošću s kojom je američka strana prihvatila ruske zahtjeve za sigurnost, ponajprije pravne garancije da se NATO više neće širiti, napose na bivše sovjetske zemlje sklone Zapadu, prije svega na Ukrajinu i na Gruziju.

“Imamo dojam da je američka strana ozbiljno shvatila ruske prijedloge”, rekao je nakon “teških, dugih i profesionalnih” pregovora.

Po riječima ruskog pregovarača, “stanje nije beznadno” premda se napetost između Rusije i Zapada već sedmicama neprestano pogoršava, posebno zbog razmještanja desetaka hiljada ruskih vojnika na ukrajinskoj granici.

No, ocijenio je, “ne treba podcijeniti opasnost eskalacije sukoba”.

“Pozivamo SAD da pokaže najveću moguću odgovornost”, istaknuo je Rjabkov.

“Potreban je velik pomak, treba načiniti istinski iskorak prema Rusiji i on mora doći od NATO”, rekao je, dodajući da Ukrajina “nikad” ne treba ući u Sjevernoatlantski savez.

Po njegovu mišljenju, ustupci Rusiji moraju se načiniti “brzo” i pregovarački proces ne smije trajati “mjesecima i godinama”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare