Ekonomija

Potrošačka korpa raste iz mjeseca u mjesec. U aprilu je iznosila 2.493,84 KM!

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2022. godine iznosila je 2.493,84 KM i za 73,88 KM je skuplja od sindikalne potrošačke korpe u martu.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za februar 2022. iznosila je 1.046 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 41,94 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana – 44,43 posto, stanovanje i komunalne usluge – 14,50 posto, higijena i održavanje zdravlja – 9,17 posto, obrazovanje i kultura – 8,02 posto, odjeća i obuća – 12,83 posto, prijevoz – 5,53 posto i održavanje domaćinstva – 5,61 posto.

PROČITAJTE  Iz Sindikata tvrde: Nema zakonskih prepreka za usvajanje zakona o minimalnoj plati

Prema navodima iz Sindikata, u kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri (3) trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za jedanaest (11) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
domaci kiseli kupus
domaci kiseli kupus
12 dana

kako kaže foodil , smanjiti potrošnju zejtina za 30% i neće biti problema