Ekonomija

Potrošačka korpa za novembar iznosila vrtoglavih 2.986 KM: Prosječna plata duplo manja

Sindikalna potrošačka korpa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec novembar 2022. godine iznosila je 2.986 KM.

Prosječna plata isplaćena Federaciji BiH za mjesec septembar 2022. iznosila je 1.140 KM. Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 543 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 38,17 posto, a milinalnom platom 18,18 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačka korpa ima nekoliko kategorija.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana (42,97 posto); stanovanje i komunalne usluge (12,96 posto); higijena i održavanje zdravlja (8,31 posto); obrazovanje i kultura (10,38 posto); odjeća i obuća (14,06 posto); prevoz (4,62 posto) i održavanje domaćinstva (6,70 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest šest stavki.

Zbog rasta cijena u posljednje se vrijeme krade sve i svašta. Pa tako i hrana koja je u oktobru na godišnjoj razini u Bosni i Hercegovini u prosjeku skuplja za 25,9 posto. Rast cijena doveo i do porasta krađa po trgovinama.

“Krade se sve. Najviše maslac, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec dana angažirali smo i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade maslac. I to onaj mali od 20 grama”, kaže Ernesa Tipura. Ona je voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare