Kriminal

Potvrđeno za Raport: Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Osmice

Donesena je naredba o provođenju istrage u Tužilaštvu BiH protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, potvrđeno je Raportu u Tužilaštvu BiH.

„Provjere validnosti diplome Osmana Mehmedagića je slučaj koji se već duže vremena istražuje u Tužiteljstvu BiH i u kojem je donesena naredba o provođenju istrage protiv  Mehmedagića, zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

Tužiteljstvo BiH će nakon provedene istrage, donijeti tužiteljsku odluku u ovom predmetu“, kazao je za Raport  glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Ova istraga nije u vezi sa anonimnom prijavom uposlenika OSA BiH koje Tužilaštvo zaprimilo dana 31.08.2020. godine, rečeno nam je.

Mehmedagić je kandidat za novi novi mandat direktora OSA-e. Međutim, problem je sporna (sporne) fakultetska diploma. Naime, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e tražila je od Mehmedagića da im dostavi dokaz o svom obrazovanju.

Pored diplome Više upravne škole koju je završio prije rata, Mehmedagić je dostavio diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva

U novembru 2019, je Univerzitet za poslovne studije Banja Luka (UPS) poništio diplomu direktora OSA-e, nakon što je Republička prosvjetna inspekcija RS utvrdila da je stečena nezakonito.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare