Gordana Tadić
Vijesti

Potvrđeno pisanje Raporta: Gordana Tadić kažnjena sa smanjenjem plaće od 30 posto

Iz VSTV-a potvrdili su pisanje Raporta o kazni Gordani Tadić, bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH.

Naime, Raport je sinoć objavio da je Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a, proglasila je odgovornom Gordanu Tadić za objavljivanje neistinitog sadržaja na Facebooku.

Sad je zvanično potvrđeno da joj je zbog toga izrečena disciplinska mjera smanjenja plaće za 30 posto na period od 12 mjeseci.

“Tužena je javnom objavom na društvenoj mreži Facebook, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova Vijeća te tužene i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je na održanom sastanku vršen pritisak članova Vijeća da tužena, tada glavni tužilac, ustupi određene predmete Tužilaštva Bosne i Hercegovine drugom tužilaštvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene.

Navedena objava tužene je od strane medija prenesena u javnom medijskom prostoru pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Vijeća i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije.

U vezi sa navedenim tužena je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 22. Zakona o VSTV-u BiH „ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“ pa se tuženoj, u skladu sa članom 58. i 59. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, te u skladu sa Smjernicama za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima, za navedeni disciplinski prekršaj izrekla disciplinska mjera smanjenje plaće za 30% na period od 12 mjeseci.

Na navedenu odluku Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskog komisiji VSTV-a BiH”, navodi se saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare