treći put

Povećani sigurnosni rizici za NATO. Rumunija potvrdila: Našli smo dijelove letjelice nakon ruskog napada kod granice

Posada helikoptera IAR 330 Puma rumunskih zračnih snaga … (identificirala je) fragmente, koji možda potječu od bespilotne letjelice

Na teritoriji Rumunije, članice NATO-a, pronađeni su dijelovi moguće bespilotne letjelice, sapćilo je ministarstvo odbrane danas nakon ruskih napada dronom na Izmail na jugu Ukrajine, odmah s druge strane granice. Napadi na ukrajinske riječne luke, samo nekoliko stotina metara od rumunske granice, povećali su sigurnosne rizike za NATO čije članice imaju uzajamnu obvezu odbrane.

Ako se potvrdi, to će biti treći put da su takvi fragmenti pronađeni na rumunskom teritoriju u zadnjih nekoliko dana.

"Posada helikoptera IAR 330 Puma rumunskih zračnih snaga … (identificirala je) fragmente, koji možda potječu od bespilotne letjelice, razbacane na području od nekoliko desetaka metara", navodi se u saopćenju ministarstva odbrane.

Rečeno je da su fragmenti viđeni na području gradova Nufarul i Victoria, u okrugu Tulcea. Ranije je ministarstvo odbrane saopćilo da su hitne službe primile pozive o mogućim slučajevima pada dronova na to područje. Rekli su da će objaviti dodatne pojedinosti kada njihovi timovi obave istragu na terenu.