Sport

Povrijeđena im prava. Navijači podržali ideju da FIFA isplati odštetu radnicima u Kataru

Većina navijača koji će pratiti Svjetsko prvenstvo u Kataru zalaže se za to da FIFA (Međunarodna nogometna federacija) isplati naknadu radnicima "koji su patili" tokom izgradnje stadiona, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja koje je obavila nevladina organizacija Amnesty International.

Nevladine organizacije redovno osuđuju Katar zbog odnosa prema stotinama hiljada radnika koji su došli iz Azije, posebno na glavnim gradilištima povezanima sa Svjetskom prvenstvom. Katar i FIFA insistiraju da su postigli napredak po tom pitanju.

Ova anketa orovedena je među 17.000 odraslih osoba u 15 zemalja (u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Argentini, Maroku i Keniji) za Amnesty International koji je u maju tražio od FIFA-e da plati odštetu radnicima koji su radili na stadionima u Kataru.

Sedamdeset i tri posto ispitanika izjasnilo se da "snažno podržava" ili je "sklono podržavati" da FIFA dio svojih prihoda upotrijebi za obeštećenje radnika čija su prava povrijeđena prilikom izgradnje infrastrukture potrebne za SP.

Od ispitanika koji kažu da će pogledati barem jednu utakmicu, njih 84 posto podržava ovaj prijedlog.

Deset posto ispitanika "protivi se" ili se "jako protivi" bilo kakvoj naknadi, dok 17 posto kaže da je neodlučno.

"Fifa još uvijek ima vremena učiniti pravu stvar", rekao je Steve Cockburn, voditelj socijalne i ekonomske pravde u Amnestyju.

"Navijači ne žele Svjetsko prvenstvo uprljano kršenjem ljudskih prava".

U saopćenju za javnost FIFA je objavila da "prima na znanje" rezultate ove ankete i insistira na "mjerama koje su (ona) i njeni partneri u Kataru poduzeli posljednjih godina kako bi zaštitili radnike".