Pronađena oba pilota mjesto u hrvatskoj gdje se srušio mig
Region

Povrijeđeni pilot poručio u Zagrebu da će ponovo letjeti nakon pada aviona

U kasarni Pk. Marko Živković“ na Plesu održana je konferencija za medije nakon pada aviona HRZ-a MiG-21 te pronalaska obojice pilota HRZ-a i njihovog prijevoza u bolnicu u Zagreb.

Ministar odbrane Mario Banožić naglasio je kako je sretna okolnost u padu MIG-a 21 dvosjeda da su oba pilota aviona nakon katapultiranja pronađena živi. Trenutno su na ljekarskoj njezi.

Pilot se nakon pada aviona nalazi u bolnici

“Jedan od pilota ima tjelesne ozljede. Nalazi se u bolnici. Uskoro očekujemo izvještaj o njegovom zdravstvenom stanju. O tome ćemo obavijestiti javnost”, rekao je ministar Banožić.

Dodao je kako je ovo potvrda da Hrvatska treba ulagati u nove avione 4+ generacije. Kaže kako će istraga o nesreći biti nastavljena sutra kako bi se utvrdio tačan uzrok nesreće.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj pohvalio je sve koji su sudjelovali u traganju i spašavanju za pilotom.

Komandant Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec naveo je kako je u vrijeme nesreće u redovnoj obuci sudjelovalo pet aviona.

Prvi signal da je jedan od aviona u zraku poslao poziv u nuždi stigao je u 13.44 sati. Četiri minute nakon toga najavljeno je da će se piloti katapultirati zbog problema s radom motora.

Poletio helikopter kako bi pružio pomoć

Unutar pola sata iz Lučkog je poletio helikopter kako bi pružio pomoć na terenu, izjavio je Križanec.

Već u 15.28 iz helikoptera su uočena oba padobrana. Za manje od sat piloti su bili u helikopteru na putu prema bolnici u Zagrebu.

Križanec je rekao kako je riječ o MIG-u dvosjedu. On je bio remontiran 2013/2014. Ovaj se incident dogodio unutar 20 sati nakon 200-satnog pregleda aviona.

“Oba pilota su vrlo iskusni i s impozantnim naletom. Jedan pilot imao je 1.800 sati ukupnog naleta, koji je nastavnik i probni pilot. Pilot u drugoj kabini ima preko 2.000 sati naleta”, rekao je Križanec.

Naglasio je kako su MIG-ovi dvosjedi bitno različiti od MIG-a jednosjeda. Sada će dvosjedi biti stavljeni pod dodatnu analizu za daljnje letenje za obuku.

“Zapovjedniče, ja ću opet letjeti”, riječi su ozlijeđenog pilota u nosilima.

To je novinarima prenio Križanec.

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjed, srušio se danas tokom planske obučne aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji.

Oba pilota su se uspješno katapultirala i prizemljila te su u stabilnom stanju. S mjesta nesreće prevezeni su u Zagreb.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare