Politika

Pozadina haosa u tuzlanskoj SDA: Je li krenulo ‘discipliniranje’ Salke Zildžića

Tenzije u tuzlanskog SDA kulminirale su prije nekoliko dana kada su, što je javnost mogla vidjeti u koloru zahvaljujući objavljenom snimku, sijevale šake i prolamale psovke.

Glavni akteri ovog sukoba bili su Salko Zildžić i Smajo Mandžić.

Njihov sukob nije od jučer, što je i sam Zildžić potvrdio u svojoj nemuštoj izjavi, a o čemu je Raport pisao.

Naime, kako smo već pisali, sukob je nastao nakon što su bivši SDA-ovci na privremenom radu u PDA odlučili vratiti se pod skute svoje prvobitne stranke, a zauzvrat su SDA-u isporučili vladu.

Mandžić je bio jedna od predvodnika tog procesa.

No, upravo je Zildžić bio taj koji je Mandžića i ostale isključio iz SDA nakon što su oni počeli koketirati sa PDA Mirsada Kukića.

Nakon, što su oni SDA-u isporučili vladu, Zildžiću je stigao ferman iz Centrale stranke da im svima ponovo podijeli zelena članske kartice. Zildžiću, inače tvrdoglavom i sujetnom, to je jako zasmetalo.

Zildžić je tad poručivao da bi povratak odjeglih SDA-ovaca ustvari bio posljednji ekser u mrtvački kovčeg tuzlanske SDA

Incidenti i sukobi su otišli toliko daleko, da se čak u sve umiješao i Bakir Izetbegović, pa ih je sve pozvao na sastanak u Sarajevo.

Prema informacijama Raporta, tada su Izetbegoviću pokazane poruke koje je Zildžić slao ljudima, a koje nisu imale nimalo ugodan sadržaj (navodno je bilo žestokih psovki).

Izetbegoviću je to navodno dobrodošlo s obzirom da Zildžić postaje problematičan zbog svoje naravi. Prored toga, problem je navodno i što je Zildžić politički ojačao i često radi na svoju ruku i mimo stavova Centrale SDA.

I samo se čekao povod.

Formiranje listi za izbore inače je težak, tegoban i mučan proces u kojem ‘brat brata ne gleda’, i za očekivati je bilo da će ionako prenapuhan balin u SDA Tuzla glasno pući na tom procesu.

Kako su povratnici u SDA očekivali da će se naći na listama (što bi bilo svojevrsno vraćanje duga), a Zildžiću to nije padalo napamet, klimave domine počele su se rušiti.

Nemile scene tokom sjednice u kojima su na rubu fizičkog sukoba Zildžić i Mandić snimljene su od njihove kolegice, a pojedini SDA-ovci s kojima je Raport pričao, tvrde da su rekonstruirali i put snimka do medija.

Prema tim informacijama glavno osumnjičeni za dostavljanje snimka medijama je Haris Zahiragić, koji je po nalogu Izetbegovića snimak proslijedio medijima.

Time je Izetbegović dobio praktičan razlog da ‘disciplinira’ Zildžića, a prema nekim informacijama pod određenim stranačkim sankcijama mogao bi se naći i Mandžić.

Zildžićevo nezadovoljstvo potezima i nalozima iz Centrale SDA svakako već predugo traje, a navodno je to rekao i na sastanku prije nego su počele sjevati pesnice.

Mandžić je, navodno, kada je vidio prijedlog listi kazao da će srušiti i ovu SDA-ovu vladu, baš kao što je SDP-ovu, a Zildžić mu je odgovorio da ga boli briga i da ruši ako hoće.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare