Svijet

Požar na otoku Fraser u Australiji aktivan od oktobra. Za dan izbačeno 1,3 miliona litara vode

Stanovnicima australijskog otoka Fraser u ponedjeljak je rečeno da odmah napuste domove, dok se vatra približavala naselju Happy Valley.

Požar na popularnom otoku za odmor uz obalu Queenslanda – poznat i kao K’gari – aktivan je od sredine oktobra, uništavajući više od polovine nacionalnog parka.

Prošlosedmične vrućine povećale su intenzitet požara.

Vatrogasci su u ponedjeljak rekli da je situacija jedna od najgorih od početka požara jer se plamen približio na 700 metara od naselja na istočnoj strani otoka.

Direktor vatrogasne i hitne službe Queenslanda (QFS) Brian Cox rekao je da je oko 40 od ​​50 stanovnika Happy Valley odlučilo ostati da zaštititi svoja imanja, a mnogi od njih obučeni su dobrovoljni vatrogasci.

“Uslovi su sada vrlo opasni i vatrogasci uskoro možda neće moći spriječiti širenje vatre”, rekao je QFES u upozorenju, prenosi dpa.

U ponedjeljak je bilo oko 90 posada koje su se uz pomoć aviona borili s plamenom, za koji se vjeruje da ga je izazvala podmetnuta vatra. Susjedna država Novi Južni Wales poslala je veliki zračni tanker koji istodobno može ispustiti preko 15.000 litara vode.

U nedjelju je na požarišta izbačeno više od 1,3 miliona litara vode.

Više posada također radi na suzbijanju požara u blizini odmarališta i naselja Kingfisher Bay.

K’gari je najveći svjetski pješčani otok i jedino je mjesto na kojem se može naći kišna šuma koja raste na pješčanim dinama.

 Povezani postovi: