Vijesti

Požari u BiH spalili paravane ekoloških udruženja

Posljednjih mjeseci svjedoci smo rapidnom rastu broja ekoloških udruga koje se pod sloganima za zaštitu životne sredine, lokalnih zajednica i same Bosne i Hercegovine bore uglavnom protiv investicija u hidro potencijal Bosne i Hercegovine, te proizvodnju električne energije na ovaj način. Iz Udruženja Hidro energija napominju da zbog tranzicija na obnovljive izvore energije u svijetu, te prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, sa vozila sa unutarnjim sagorijevanjem na električna vozila, električna energija će biti najvažniji i najtraženiji proizvod na tržištu ali samo ona energija koja je proizvedena iz obnovljivih izvora energije.

“Hidroelektrane kao najfleksibilniji izvor omogućuju rad ostalih obnovljivih izvora električne energije kao što su foto naponske elektrane (Solarne elektrane) i vjetroelektrane.

Ekološke udruge ili nevladine organizacije su u prethodnoj godini okupirali medije i naslovne strane medija Bosne i Hercegovine boreći se, po njihovim riječima, za spas rijeka, života, lokalnih zajednica, turizma, prirode i biodiverziteta, a gledajući sa strane i površno bilo je ispravno medijski ispratiti nekog na prvi pogled sa plemenitim namjerama. Pored naslovnica ova udruženja nerijetko su okupirale ulice, gradilišta, građevinske mašine i sve ostalo što se našlo na putu iskazujući protest i nezadovoljstvo u njihovoj tzv. borbi za ljepote Bosne i Hercegovine. Meta su im oduvijek bile sam mHE i HE, nikada ugušene rijeke smećem, kanalizacijama i otpadnim vodama ilegalna sječa šuma i slično.

Mi iz udruženja “HIDRO ENERGIJA” od početku upozoravamo na plaćenu kampanju protiv investicija, obnovljivih izvora energije, radnih mjesta i zelene budućnosti Bosne i Hercegovine ali smo uvijek okarakterisani kao tajkuni, ubice prirode, ubice rijeka i profiteri iako se u cijelom svijetu mHE i HE grade po ubrzanoj proceduri zbog tranzicija na obnovljive izvore energije, a kao najvažniji izvor električne energije u ovoj tranziciji koje smo i mi dio je hidro energija. Eko udruženja u BiH se po svim procjenama osnuju kao biznis, jer ovakva udruženja na osnovu humanitarnih prihoda inkasiraju i do 200.000,00 KM, a da pri tome nemaju zaposlenih, nemaju obaveze plaćanja poreza, nego novcem raspolažu na način koji je samo njima poznat.

Nedavni nesretni i užasni požari koji su zahvatili šume Hercegovine, pokazali su sve nedostatke sistema u kojem živimo ali i spalile paravan iza kojeg se kriju ekološka udruženja u Bosni i Hercegovini. Upoznati smo sa fijaskom oko gašenja požara na ovom lokalitetu i političkih prepucavanja. Iako oko sebe udruženja poput „ACT-Atelje za društvene promjene“ imaju po njihovim riječima vrhunskog stručnjaka za ekologiju, akademika Muriza Spahića profesora na Šumarskom fakultetu u Sarajevu nismo vidjeli niti jednu objavu ove eko udruge vezano za pomenute požare, jer se očigledno akademik više razumije u HE i mHE od šuma za koje se školovao i o kojima je predavao.

Istim stopama tišine i nezainteresiranosti pratile su ih i ostala ekološka udruženja poput „Aarhus centar u Bosni i Hercegovini“, „Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine“, „Pusti me da tečem“, „Udruženje za Doljanku Jablanica“ i ostali, dok su im se kolege i „EKO Akcije“ stidno oglasili na svojoj Facebook stranici, u kontekstu obavještavanja javnosti da postoje požari na lokalitetima u Hercegovini. Poštovana gospodo, naše šume su važne kao i svaki dio prirode oko nas i nikako nisu za ignorisanje kao što vi to činite.

Koliko su važne naše šume najbolje je citirati našeg svima dobro poznatog meteorologa Nedima Sladića: ‘Pred našim očima nestaju tvornice prijeko potrebnog kisika. Gore pluća Hercegovine. Nestaju najbolji prijatelji vlage, koji brižljivo upijaju kap po kap svu vodu, ne dozvoljavajući zemlji da se zasiti i izazove ono najgore. Nestaju najbolji zaštitnici od erozije tla koji pokreću brojne probleme. Čitava endemska biozajednica i čitav biodiverzitet je ugrožen do te mjere da može otići u nepovrat. Da izraste novo stablo bit će potrebno 15 do 20 godina. Čak četvrtina nečijeg života. Shvatit ćemo ovo nakon prve obilne kiše. Kada prirodna barijera sve razornijim vjetrovima postane prava vjetrometina. Kada krenu brojne erozije tla. Tad ćemo shvatiti značaj naše šume koja pokriva skoro 50 % države’, upozorava Sladić. (Citat preuzet sa portala raport.ba link: https://raport.ba/nedim-sladic-preklinje-nadlezne-da-poduzmu-nesto-garant-ce-ga-poslusati/?fbclid=IwAR2KzEn6AjLh3O76j3Cd_ZaZ3SKG27h-Tulbm1JsqhrDclTr6eMrmy6A5YM)

Ako je borba za ljepote Bosne i Hercegovine od strane eko udruženja iskrena piramo se:

• Gdje su reakcije eko udruženja na slabašne napore vlasti u zaustavljanju požara?
• Gdje su protesti i buntovi protiv vlasti koja je ugrozila ljudske živote slabašnim reakcijama na požare?
• Koliko je eko udruženja i članova otišlo da pomogne ugroženima u požarima?
• Koliko je članova eko udruženja volontiralo u gašenju požara?
• Koliko je njih se borilo, za pluća Hercegovine?
• Zašto se udruženje „Udruženje za Doljanku Jablanica“ nije oglasilo i prozvalo odgovorne što su požari došli na par stotina metara od kuća u Jablanici i direktno ugrozilo ljudske živote ako se bore za prirodne ljepote Jablanice?
• Gdje je ekolog i prijatelj Bosne i Hercegovine Leonadro DiCaprio sa obajvama i pomoći?
• Gdje je „glavni baja u selu sa dronom“ Robert Oroz koji bez oklijevanja skače na građevinske mašine, da pomogne u gašenju požara?

Svima je jasno, da su udruženja vođena samo plaćenom kampanjom usmjerenom protiv HE i mHE. Oni nisu nikakvi borci za ljepote Bosne i Hercegovine nego plaćenici koji se bore protiv energetske nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Važno je pomenuti da izgradnjom mHE na rijeci Neretvici i Ljutoj, opština Konjic, bi za 4 godine od koncesionih naknada mogla da kupi vlastiti kanader i da u slučaju ponovnih požara bude nezavisna u gašenju požara na svojim lokalitetima kao i da pomogne ostalim ugroženim općinama.

Na kraju, požari su stavljeni pod kontrolu zahvaljujući obilnim kišama, koje su ugasile požar i saprale garež, ali ne postoji kiša, rijeka niti more u kojem se ekološka udruženja mogu oprati od prljavih kampanja i prljavih donacija rušeći Bosnu i Hercegovinu iznutra. Svi navodi su lako provjerljivi, eko udruženja u Bosni i Hercegovini se isključivo bore za donacije, a drugo im ništa nije sveto. Ovim putem pozivamo istražne organe da istraže po čijem nalogu i sa čijim novcima se eko udruženja bore protiv budućnosti prosperiteta Bosne i Hercegovine u energetskom sektoru”, kažu iz Udruženja Hidro energija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare