Svijet

Poziv zemljama EU i Šengena: Produžiti ograničenje putovanja

Evropska komisija pozvala je zemlje Evropske unije i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice.

Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primjenjuje se na vanjskim granicama EU-a, obuhvatajući zemlje Šengena koje su van Unije (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), prenosi Al Jazeera Balkans.

Iz EK poručuju da je, bez obzira na prvobitne korake država članica EU-a ka popuštanju mjera protiv koronavirusa i bolesti Covid-19, “situacija i dalje krhka – kako u Evropi, tako i širom svijeta”.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson ponavlja da je neophodan koordiniran i postepeni pristup za funkcioniranje šengenskog bezviznog prostora.

PROČITAJTE  Zbog novog soja korone EU planira obustavu avio-saobraćaja s juga Afrike

“Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće biti postepeno ukinuta prije nego što uklonimo ograničenja na vanjskim granicama i osiguramo pristup građanima koji ne dolaze iz EU-a”, poručila je Johansson.

Evropski komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Schinas dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje koronavirusa.

“Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svijetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mjere ukidaju u različitim fazama”, rekao je Schinas.

Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocjenjuju da djelovanje na vanjskim granicama može biti djelotvorno samo ako ga provode sve države EU-a i šengenske države na svim granicama.

PROČITAJTE  Pokolj u SAD-u: Učenik pucao na školske drugove, ubio troje i ranio 6 ljudi

Evropska komisija je, u okviru mjera za zaustavljanje širenja Covida-19, 16. marta prvi put pozvala članice EU-a i šengenske zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Ova mjera produžena je 8. aprila na dodatnih 30 dana.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare