Svijet

Poznat novi ruski cilj, ali analitičari su zbunjeni: Ovo se prvi put dogodilo u 133 dana rata!

Čini se da Rusija uzima “operativnu pauzu” usred ofanzive u Donbasu na istoku Ukrajine.

Institut za proučavanje rata, think tank sa sjedištem u Washingtonu, objavio je da Rusija prošle srijede “prvi put u 133 dana rata” nije objavila vijest o nekom svom vojnom uspjehu i teritorijalnom napredovanju u Ukrajini, piše Wall Street Journal.

No to ne znači da je u Ukrajini zavladao mir, vojni pojam operativne pauze ne znači potpuni prekid pucanja i granatiranja.

Neobično zatišje

Čini se da se ruske snage na istoku Ukrajine pregrupiraju i pokušavaju pripremiti pojačanja za ponovni napad, tumače zapadni analitičari neobično zatišje u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ipak, mnogi gradovi na istoku i dalje su pod granatama, prenosi New York Times.

Nakon zauzimanja područja Luhanska na istoku, ruske snage su se usredotočile na susjedni Doneck, što uključuje strateški važan grad Slovjansk. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su proglasili “operativnu pauzu” kako bi se jedinice odmorile, što je navelo vojne analitičare da zaključe da Rusija nije spremna za puni napad na područje Donecka, piše NYT.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je ovih dana da ruska vojska tek treba uložiti najžešće napore protiv Ukrajine, no Zapad to dovodi u pitanje.

“Unatoč tvrdnji predsjednika Putina od 7. jula 2022. da ruska vojska “nije ni započela” svoje napore u Ukrajini, mnoga njena pojačanja predstavljaju ad hoc formirane grupe, raspoređene sa zastarjelom ili neprikladnom opremom”, objavilo je u subotu britansko ministarstvo odbrane, prenosi “Jutarnji list”.

Argument im je, između ostalog, to što će Rusi nove jedinice rasporediti sa slabo oklopljenim vozilima MT-LB, projektiranim davne 1950., a dosad su vojsku prevozili dobro oklopljenim borbenim vozilima BMP-2.

Također, kako bi izbjegli opću mobilizaciju, Rusi se trude angažirati dobrovoljce. To ne ide lako, ali opća mobilizacija bila bi previše politički riskantna, procjenjuje NYT.

Neprijatelj ne prestaje terorizirati naše gradove i sela, napisao je na Telegramu Valentin Rezničenko, načelnik regionalne vojne uprave Dnjipropetrovska.

Po njemu, Rusi su izveli nekoliko napada tokom noći na grad Krivij Rih. To nije neuobičajeno, objašnjava Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu u dnevnoj procjeni situacije u Ukrajini.

Naime, uspješna vojna operativna pauza obično znači da se na neke ciljeve i dalje izvode napadi i tako se sprečava suprotna strana da izvrši protunapad dok Moskva pregrupira svoje snage.

Nakon što su izgubile položaje na istoku, čini se da bi ukrajinske snage uskoro mogle pokrenuti protuofanzivu na jugu, moguće oko Hersona, kako bi vratile teritoriju koja je prva pala u ruke ruskih snaga, navodi NYT.

Iduća meta

Nakon ruske “operativne pauze”, iduća je meta Slovjansk, očekuju Ukrajinci. To je grad koje su ukrajinske vlasti ponovo preuzele nakon pobune 2014., piše Wall Street Journal.

U očekivanju napada, grad je gotovo prazan. U februaru je tu živjelo 110.000 stanovnika, sada se procjenjuje da ih nije ostalo više od 20.000.

Kad Rusija nastavi ofanzivu, vjerovatno će se usredotočiti na Slovjansk i njegov susjed Kramatorsk, rekao je u petak gradonačelnik Slovjanska Vadim Liah.

U posljednje dvije sedmice u artiljerijskim napadima ruske vojske ubijeno je 18 civila u Slovjansku.

Čini se da su ti napadi imali za cilj terorizirati stanovnike kako bi napustili zemlju i poremetiti ukrajinske operacije iza prvih linija, rekao je gradonačelnik tog grada na istoku Ukrajine.

U subotu je jedan proruski lider ustvrdio da su ruske snage zauzele selo Grigorjevka u blizini grada Siverska, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Taj grad je 40 kilometara udaljen od Slovjanska i na pravcu očekivane ruske ofenzive.

Zauzimanje Slovjanska bila bi strateška pobjeda za ruske snage jer je grad lokalno prometno čvorište.

Uspjeh bi propagandno bio još važniji jer su ukrajinske vlasti 2014. tu uspjele ugušiti prorusku pobunu, kada su naoružani napadači zauzeli policijsku stanicu i pretvorili je u svoj štab. Tri mjeseca kasnije pobuna je slomljena.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare