Vijesti

Poznati advokat očitao bukvicu Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku: “Definitivno je vrijeme je da naši politički vjetropiri…”

Josip Muselimović, pravni stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom govorio je u Dnevniku 2 BHT1 o pravnom aspektu odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o dopunama Krivičnog zakona BiH koje kažnjavaju negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i njihovih počinilaca.

Ova odluka Valentina Inzka je naišla na protivljenje i negativne komentare, u prvom redu, SNSD-a, odnosno lidera te stranke Milorada Dodika, ali i HDZ-a, stranke Dragana Čovića.

Muselimović je u svom izlaganju tokom gostovanja na BHT1 očitao svojevrsnu “lekciju” svima onima koji negiraju genocid ili se suprostavljaju novom zakonu.

“U našem narodu ima izreka – bolje ikad, nego nikad. Ja osobno mislim da je ovakvu odluku trebalo donijeti davno i tako zaustaviti one koji negiraju pravomoćne sudske odluke i veličaju ljude koji su počinili najteža kaznena djela. Ova odluka je bila neophodna zato što smo dokazali da kao narod nismo spremni kazati: ‘Ovo je moj veliki grijeh, oprostite’. Ako nismo to sami u stanju učiniti , onda neko sa strane treba donijeti ovakav zakon”, smatra Muselimović.

Muselimović je rekao kako je kazneno djelo genocida detaljno objašnjeno i dokazano u okviru 12 presuda Međunarodnog suda za ratne zločine. U izradi tih presuda, sudjelovale su 34 najeminentnije sudije iz 30 zemalja.

“Ja, kao odvjetnik sa dugogodišnjim iskustvom, pitam sebe ko sam ja da mogu negirati ono što su moje kolege, međunarodni suci rekli, a to je da je u julu 1995. godine zaista počinjeno kazneno djelo genocida. Ja to mišljenje dijelim i poštujem odluke međunarodnog suda. Definitivno je vrijeme je da naši politički vjetropiri, koji potpuno neodgovorno u jednoj ruci nose snop slame, a u drugoj plamen, ne znaju da se ta iskra može zapaliti i da se na ovim prostorima ponovno može dogoditi ono što se dogodilo prije 25 godina”, zaključio je Muselimović.

On smatra kako se odluke svih sudova, pa i onih najmanjih, općinskih, moraju poštivati jer nam inače, kako kaže, ne bi trebao pravosudni sustav i svako bi mogao raditi šta hoće.

Muselimović također očekuje kako će odluka visokog predstavnika u narednom periodu biti žestoko napadana.

“Ja se pitam, imamo li mi pravosudni sustav i ima li taj pravosudni sustav političku pozadinu da će moći procesuirati one koji počine ovo djelo”, rekao je Muselimović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare