Atlas

Poznati restorani redovno imaju male porcije: 7 je razloga za to

Većina poznatih svjetskih restorana nudi sljedove od nekoliko minijaturnih porcija koje ćete masno platiti. No za to postoji niz dobrih razloga.

1. Svako jelo ima skupe sastojke

Jela s profinjenim, pažljivo odabranim sastojcima uobičajena su u vrhunskim restoranima. Tako kila japanske govedine Wagyu može koštati oko 300 KM, a kilogram kavijara košta oko 16.000 KM. Zamislite da s ovim namirnicama napravite kompletno jelo i dodate italijanske bijele tartufe koji koštaju oko 12.000 KM po kilogramu. Cijena tog jela bi bila izuzetno visoka.

Ako uzmemo u obzir da ovakva mjesta, koja koriste visokokvalitetne sastojke, ih moraju čak i uvoziti, lako je shvatiti zašto porcije moraju biti manje kako bi se osigurala pristupačna konačna cijena jela.

2. Manje porcije su elegantnije

Manje porcije su lakše za oblikovati i vjerovatno će izgledati elegantnije za gosta koji uživa u obroku – prvo očima, a zatim nepcem.

3. Moći ćete probati od svega po malo

Obično većina restorana poslužuje obrok od 3 slijeda – predjelo, glavno jelo i desert. A ponekad na kraju naručimo samo glavno jelo. No u finim restoranima, broj sljedova može ići i do 12 različitih jela!

Tih 12 sljedova uključuje razne zalogajčiće, predjela, supu, salatu, ribu, prvo glavno jelo, sredstvo za čišćenje nepca, drugo glavno jelo, sir, desert i piće/pecivo. Zamislite da se sva ta hrana poslužuje u normalnim količinama. Zbog toga restorani smanjuju količinu hrane da možete kušati od svega po malo.

4. Svako jelo je umjetničko djelo kuhara

Postoji francusko jelo pod nazivom Gargouillou, koje se sastoji od najmanje 16 različitih, odvojeno kuhanih povrća. Tanjir je uređen kao umjetničko djelo i zasigurno će impresionirati svakog gosta koji vidi ovakvo umjetničko djelo na tanjiru.

Svako jelo je umjetničko djelo kuhara

Zamislite da sami pokušavate lijepo rasporediti svo to sitno povrće na već pun tanjir. Vjerovatno ne bi izgledao tako estetski ugodno kao na slici. Zbog toga se kuhari radije drže manjih porcija.

5. Svaki zalogaj ostat će nezaboravnog okusa i hrana vam neće dosaditi

Prvi zalogaj ima najbolji okus. To je zato što vaši okusni pupoljci postaju manje osjetljivi što duže jedete. Pošto to kuhari znaju, uvijek se usredotočuju na kvalitetu jela, a ne na količinu. Kada se posluže manje porcije, obično možemo bolje uživati ​​u svakom zalogaju jer će nam velike količine istog obroka brzo dosaditi.

6. Ostavlja dojam vrhunskog, kvalitetnog jela

Izreke ‘manje je više’ i ‘dobre stvari dolaze u malim paketima’ čvrsto se odnose na posluživanje male količine hrane. Nije iznenađenje da pristup luksuznim mjestima i hrani donosi iste emocije, pogotovo kad jelo sadrži male količine sastojaka za koje pretpostavljamo da su kvalitetni.

7. Neobično je i podiže naša očekivanja

Kad vidimo tanjir s tako malom količinom hrane, pitamo se koji je stvarni razlog tome. Na večeri koja ima nekoliko sljedova hrane zasigurno će vas zanimati koje to sljedeće jelo dolazi, piše Bright Side.Povezani postovi: