Vijesti

Pozvali smo Koldžu na Raport i pitali šta će mu “bijeli hljeb”: Teško je naći posao, a i staž mi je bitan

Raport je jučer objavio informaciju da su Nedžad Ajnadžić i Nedžad Koldžo, bivši načelnici općina Centar i Novo Sarajevo, uzeli tzv. "bijeli hljeb".

Radi se o naknadi u punom iznosu plaće koji će dobivati narednih 12 mjeseci. Prema procjenama, njih dvojica će građane koštati desetine hiljada maraka. Tačnije preko 120.000 KM. Pri tome, neće raditi bukvalno ništa.

Pozvali smo ih na Raport. Javio nam se Koldžo. Njegov kolega Ajnadžić nije odgovarao na telefonske pozive.

Koldžu smo pitali što će mu "bijeli hljeb".

"To je zakonska mogućnost i svi načelnici to koriste. Koristit ću to dok budem nezaposlen. Znate da je teško naći posao, posebno kao načelnik, jer imate brojne sukobe interesa. Meni je staž bitan. Imam nekoliko godina do penzije i da ne prekidam to. Ne vidim u čemu je problem", kaže Koldžo.

Raport je ekskluzivno objavio i da je Ureb za borbu protiv korupcije KS podnio krivične prijave protiv nekoliko bivših načelnika, među kojima je i Koldžo. Prijava se odnosi na skrivanje imovine.

Pitali smo ga i za to.

"Kažu mnogobrojne dionice skrivene. To su devizne vojne knjižice. Sredstva koja smo dobili od od države za odbranu. Ja sam imao nekih 19 hiljada, 15,5 sam uložio u neki fond. 20 godina nisam dobio nikakvu informaciju od tog fonda šta je s tim, pojma nisam imao šta se dešava. Zato nisam ni prijavio jer nisam smatrao da to ima neku vrijednost", objašnjava Koldžo.

On je prijavljen i zbog toga što nije prijavio dva vozila. Ima i za to objašnjene.

"Vozila, vozilo je skuter koji je jefinini od moje plate. Drugo vozilo je prodato, koristila ga je moja supruga. Zato nije prijavljen, jer je prodat. To su izgleda neki stari njihovi podaci. Podržavam rad Ureda ali mislim da moraju malo da vode računa o nekim stvarima. Nekad se stvari zaborave, jer mi prijavljujemo i CIK-u. Zaboravi se, jer ima puno posla", naveo je Koldžo.

On na kraju kaže da imovine u inostranstvu nema.

"To sam spreman potpisati pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću. Nemam ni pokretne ni nepokretne imovine.