IT, Magazin

Prati li Google svaki vaš korak? Provjerite imate li uključenu ovu opciju

Historija lokacija (Location History) postavka je koja prati, bilježi i pohranjuje lokacije koje posjećujete dok koristite neki mobilni uređaj.

Kako bi to bilo moguće morate biti logirani u svoj korisnički račun pri Googleu i imati uključenu opciju Location History, a vaš uređaj mora također imati uključenu i opciju Location Reporting.

Ti podaci bivaju pohranjeni u Timeline, gdje možete pogledati gdje ste sve bili dok ste nosili svoj mobitel sa sobom, fotografije koje ste snimili usput, jeste li vozili ili pješačili, gdje ste zastali…

Prikupljanje i pohrana tih podataka praktično je pri korištenju niza Googleovih proizvoda i usluga. Zahvaljujući tome, između ostalog, možete dobiti personalizirane mape, preporuke novih lokacija temeljem dosad posjećenih i obavijesti o prometu u stvarnom vremenu, pronaći izgubljeni pametni telefon pomoću drugih uređaja…

No, ako zbog bilo kojeg razloga ne želite dozvoliti praćenje te vrste, postoji način kako ga možete isključiti. Evo kako ćete to učiniti.

  • U vašem korisničkom računu pri Googleu pronađite kategoriju Location History.
  • Odaberite hoće li vaš korisnički račun ili vaši uređaji slati podatke o historiji lokacija Googleu.
  • Ako želite isključiti za vaš korisnički račun u cijelosti i sve uređaje koje koristite, isključite Location History pri vrhu.
  • Ako biste radije to učinili samo za određene uređaje, pod This device ili Devices on this account uključite ili isključite što vam odgovara.
PROČITAJTE  Ova zastrašujuća rečenica prošle je godine guglana čak 178 miliona puta

Šta ako želite obrisati sve što je aplikacija Google Maps dosad prikupila o vama?

  • Otvorite aplikaciju Google Maps na vašem uređaju s operativnim sistemom Android ili iOS.
  • Kucnite vašu profilnu fotografiju u gornjem desnom kutu.
  • Odaberite Your data in Maps.
  • Odaberite See & Delete activity.
  • Kucnite dugme izbornika u gornjem desnom kutu stranice i odaberite Settings.
  • Odaberite Delete all location history.

Možete i namjestiti automatsko brisanje ovih podataka svaka tri mjeseca.

  • Otvorite aplikaciju Google Maps na vašem uređaju s operativnim sistemom Android ili iOS.
  • Kucnite izbornik u gornjem lijevom kutu.
  • Odaberite Your Timeline.
  • Kucnite sličicu s tri tačkice u gornjem desnom uglu.
  • Odaberite Settings and privacy.
  • Odaberite Automatically delete location history.
  • Promijenite postavku na Keep until I delete manually na Keep for 18 months or Keep for 3 months.

Ako želite da vas Google Maps uopće ne prati, evo što trebate učiniti.

  • Kucnite vašu profilnu fotografiju u gornjem desnom kutu.
  • Odaberite Your data in Maps.
  • Isključite sklopku uz Location history.
  • Potvrdite kako želite pauzirati prikupljanje podataka za lokacijsku historiju.
PROČITAJTE  Novi album Adele najprodavaniji u ovoj godini


Povezani postovi: