Vijesti

Pred buduću Vladi KS već postavljen prvi test. Mogu li uraditi ono što obećavaju?

Pred buduću Vladu Kantona Sarajevo, koju će formirati stranke Četvorke (SDP, NS, NiP i NBL) te nezavisni zastupnici u Skupštini KS, već je postavljen svojsvrsni test.

Naime, prije dva dana objavljena je i zvanično predstavljena Analiza Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Opširan dokument u suštini je kao napisani inventar postojećeg stanja i za one koji preuzimaju vlast predstavlja ogledalo onoga što se dešava u javnom sektoru.

No, osim što su Analizi predstavljeni, u najmanju katastrofalni podaci o korupciji u KS, ona sadrži i još jedan segment koji će biti svojevrsni test za novu vlast.

Predstaljanju analize prisustvovali su ambasadori brojnih zemalja, uglavnom onih najutjecajnijih – SAD, Velike Britanije i Evropske unije.

Eric Nelson, Matthew Filed i Johann Sattler bili su jednoglasni – borba protiv korupcije morat će biti žešća i beskompromisnija, a sam izvještaj su ocijenili kao odličan pokazatelj trenutnog stanja.

No, šta je to u izvještaju što će biti važno za buduću Vladu KS?

Radi se o dijelu u kojem se ističu preporuke Ureda o tome šta vladajuće strukture trebaju ili moraju uraditi da bi se borba protiv korupcije podigla na viši nivo te da bi svi procesi trošenja javnog novca bili transparentniji i pravedniji.

Na kraju svakog poglavlja, tako su autori Analize (a jedan od njih je i savjetnik Eric Larson, kojeg je imenovala Ambasada SAD) napisali Zaključke i preporuke za poboljšanje.

U zavisnosti od toga o čemu je poglavlje bilo, Ured je predložio ili izmjenu regulativa, zakonskih akata pa čak i donošnje potpuno novih zakona koji bi regulirali određenu problematiku.

Poznato je da je ranija Vlada Šestorke, koju su činile iste stranke koje su okosnica i nove, buduće Vlade KS, imala široku, jasnu i nedvosmislenu podršku međunarodne zajednice.

No, sada su predstavnici zapadnih zemalja faktički uručile novoj vladi vruć krompir u ruke, na kojem mogu zaista pokazati da li stoje iza onoga što su govorili cijelo ovo vrijeme – da su najveći borci protiv korupcije.

Zbog toga će biti zanimljivo kakav će izvještaj biti 2021. godine koji će također biti predstavljen 9. decembra – na Međunarodni dan borbe protiv korupcije.Povezani postovi: