Kriminal

Predistražne radnje u aferi “Asim”: Izuzimaju se telefoni i računari

Općinski sud u Sarajevu donio je naredbu kojom se traži oduzimanje predmeta od lica koji su umiješani u aferu “Asim”. Prema naredbi, koja je u posjedu Raporta, traži se oduzimanje materijala i informacija sa mobitelja i računara.

A od ranije je poznato da su ključni akteri afere Asim Sarajlić, Semir Efendić, Sabahudin Delalić, Muhamed Šehović i Velid Tvrtković.

Primanje nagrade i trgovina utjecajem

Naime, Efendić je pred izbore za šefa Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu objavio snimak na kojem se čuje kako Asim Sarajlić i Sabahudin Delalić ubjeđuju Tvrtkovića, koji je delegat i ima pravo glasa, da umjesto za Efendića glasa za Fikreta Prevljaka.

Pored toga, Sarajlić i Delalić na snimku pričaju ranijim procesima na koje su utjecali, kao što je izbore gradonačelnika Sarajeva, uz pomoć Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e.

Zbog svega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo kao svjedoka saslušalo Efendića, a trebali su biti saslušani i ostali akteri. U međuvremenu je Sarajlić podnio ostavku na sve stranačke funkcije.

U naredbi Suda se navodi da se odluka sudinice za prethodni postupak Tanja Curović odnosi na “krivični predmet protiv lica Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića, zbog krivičnog djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinom utjecajem”.

Naredba suda
Obrazloženje suda

Dalje se navodi da se Efendiću izuzmu predmeti koji mogu sadržavati određene informacije, Tvrtkoviću mobitel.

Oduzimanje trebaju izvršiti pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Radi se na predmetu”

Prijedlog sudu da se izuzmu uređaji i predmeti Kantonalno tužilaštvo KS dostavilo je Sudu 19. marta, a u “postupku istrage o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo.

“Iz dokaza koji se nalaze u spisu, po ocjeni suda proizlazi vjerovatnoća da je učinjeno krivično djelo na način kako se to navodi u zahtjevu, te da će oduzeti predmeti poslužiti kao dokaz u istrazi u smislu utvrđivanja relevantnih činjenica. Iz tih razloga je sudija za prethodni postupak izdao naredbu za privremeno oduzimanje traženih predmeta”, navodi se obrazloženju naredbe.

Kontaktirali smo i Tužilaštvo KS.

“Radi se na predmetu”, rečano nam je iz ove institucije.

Međutim, iako je Tužilaštvo utvrdilo osnov sumnje, još uvijek nije zvanično pokrenuta istraga.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare