Vijesti

Predloženo da zastupnici obiđu bolnice u KS. Tvrde da je nalaz inspekcije s KCUS-a prevara

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo trenutno se vodi žestoka rasprava o katastrofalnom stanju u zdravstvenom sistemu Kantona, putu pacijenta, problemima sa smještanjem COVID pacijenata na KCUS-u, opterećenju o domovima zdravlja, pogoršanoj epidemiološkoj situaciji…

Predmetom rasprave je i nalaz Federalne uprave za inspekcijske poslove u kojem je poslijepodne, ukratko, zaključeno da Sebija Izetbegović savršeno vodi KCUS te da je “stvorila uvjete iz Naredbe skoro osam mjeseci prije nego što je donesena”. Radi se o naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kojom je provjeravano da li su bolnice ustupile 30 posto kapaciteta za COVID pacijente.

“KCUS je sa suženim i iscrpljenim kadrovskim kapacitetima odgovorio i odgovara pritiscima, zahtjevima i potrebama u okvirima vlastitih mogućnosti, a čemu u prilog govori uočena profesionalnost i posvećenost uposlenika KCUS-a”, tvrdi se u inspekcijskom nalazu.

Opozicioni zastupnici nisu se složili sa ovakvim nalazom inspekcije, jer je previše informacija sa terena koje govore da je situacija na KCUS-u u vezi sa COVID pacijentima drugačija od one kakva se pokušava predstaviti javnosti. Ukazali su na brojne propuste, kao i svjedočenja pacijenata koji lutaju i koji ne mogu dobiti adekvatnu terapiju.

Zastupnici SDA branili su KCUS i menadžment na čelu sa Sebijom Izetbegović tvrdeći da ova ustanova radi punim kapacitetom, da je sve u savršenom redu pozivajući se na izvještaj Federalne inspekcije.

Kako bi se tome stalo ukraj, Konaković je predložio inicijativu da se formira komisija od 7-8 zastupnika koji bi obišli sve zdravstvene ustanove u kantonu, utvrdili kakvo je stanje, da li je zaista osigurano dovoljno kapaciteta za pacijente oboljele od koronavirusa.

“Nema dovoljno ljudi u Hitnoj pomoći. Dvadeset doktora sa Podhrastova je napisalo pismo u kojem kažu da ima problema sa kisikom. Smiješni nalaz ispolitizirane inspekcije je prevara Kliničkog centra”, rekao je Konaković.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare