Politika

Predrag Kojović podnio krivičnu prijavu protiv Milana Tegeltije i Rajka Vasića

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Rajka Vasića i Milana Tegeltije zbog raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje.

“Oba slučaja odnose se na rušenje bespravno izgrađene crkve u dvorištu Fate Orlović povodom kojeg su se na društvenim mrežama oglasili i Vasić i Tegeltija. Njihove objave u prijavi su okarakterizirane kao ‘pozivanje na nove ratove, ubijanje nevinih osoba i protjerivanje drugih konstitutivnih naroda’.

Podsjećamo, Rajko Vasić je napisao: ‘U budućem ratu će zbog ovoga mnogo nevinih života da ode’, dok je Milan Tegeltija rekao kako zakonitost odluke o rušenju crkve ne znači ništa naspram navodnog kolektivnog pamćenja srpskog naroda i opravdanosti mržnje prema drugima koja iz tog proizilazi”, saopćeno je iz Naše stranke.

Kojović smatra da je posebno problematično što su takve stavove iznijeli politički aktivni i utjecajni ljudi u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj:

„Tegeltija je i formalno jedan od najbližih saradnika Milorada Dodika, dok Vasić i dalje važi za jednog od kreatora javnog mnijenja u Republici Srpskoj po mjeri SNSD-a u kojem je obnašao funkciju sekretara partije te u ime iste te partije bio ministar informisanja i direktor Biroa za odnose s javnošću u Vladi Republike Srpske. Dakle, radi se o ljudima koji mogu uticati na politička kretanja u Bosni i Hercegovini u pravcu novih pokolja te njihovo sankcioniranje nije samo kazna za dva glasa mržnje već i obeshrabrivanje i kažnjavanje svakog ko je spreman sistematski raditi na sijanju mržnje u cilju kreiranja plodnog tla za nove ratove“, smatra Kojović.

Pravni osnov za prijavu postoji kako u domaćem tako i u međunarodnom zakonodavstvu kakav je Kazneni zakon Bosne i Hercegovine te međunarodne konvencije o sprečavanju različitih oblika diskriminacije koje je Bosna i Hercegovina ratificirala.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare