Svijet

Predsjednik Filipina prijeti hapšenjem svima koji odbijaju vakcinaciju

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte zaprijetio je hapšenjem sunarodnjaka koji odbiju da prime anticovid vakcinu i poručio im da napuste zemlju ako ne žele da sarađuju sa naporima za suzbijanja pandemije.

Duterte, poznat po svojim javnim ispadima i oštroj retorici rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da je iznerviran zbog ljudi koji odbijaju imunizaciju potrebnu da bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

“Nemojte me pogrešno shvatiti. Ova zemlja je suočena sa krizom, postoji nacionalna hitna situacija. Ako ne želite da se vakcinišete uhapsit ću vas i dati vam vakcinu u dupe”, rekao je Duterte.

“Ako nećete da budete vakcinisani napustite Filipine. Idite u Indiju ako hoćete ili negdje u Ameriku”, rekao je on i dodao da će narediti seoskim zvaničnicima da sastave spisak mještana koji odbijaju vakcinaciju.

Advokat za ljudska prava Edre Olalija izrazio je zabrinutost zbog Duterteove prijetnje navodeći da predsjednik ne može da naredi hapšenje bilo koga ko nije počinio neko krivično djelo.

Filipini su krizno žarište za kovid-19 u Aziji sa zabilježenih više od 1,3 miliona slučajeva i najmanje 23.749 umrlih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare