Svijet

Predsjednik Irana: Prijateljske zemlje su nas izdale, niko nam nije pomogao u vrijeme korone

Iranski predsjednik Hasan Rouhani u subotu je rekao da nijedna prijateljska zemlja nije pomogla Iranu pod režimom američkih sankcija što su teško pogodile ekonomiju posustalu zbog pandemije koronavirusa.

S više od 380.000 potvrđenih zaraženih koronavirusom i više od 22.000 umrlih, Iran je na Bliskom istoku među najteže pogođenim državama koronavirusom.

“Prošlih mjeseci otkako je koronavirus ušao u našu zemlju… niko nam nije pritekao u pomoć”, rekao je Rohani u izjavi koju je prenosila iranska televizija.

Kad bi Sjedinjene Države “imale imalo čovječnosti i pameti”, ponudile bi ukidanje sankcija na godinu dana zbog koronakrize”.

No SAD je “daleko bešćutniji i zao” pa je umjesto toga “nametnuo nove sankcije i pritiske u tih proteklih sedam mjeseci koronavirusa”, rekao je iranski predsjednik.

Istodobno,”baš nijedna prijateljska zemlja nije nam rekla u vrijeme koronavirusa da će se iz humanih razloga ‘suprotstaviti Americi’ i poslovati s Iranom unatoč američkoj prijetnji odmazdom”.

Sjedinjene Države zaprijetile su sankcijama svakome ko bude poslovao s Iranom.

Sankcije su dio američkih napora da sreže iranske prihode od nafte. Američki predsjednik Donald Trump povukao je jednostrano SAD 2018. godine iz Međunarodnog sporazuma o nuklearnom oružju i nametu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare