Sport

Predsjednik italijanskog saveza otkrio kolike su šanse da “Azuri” nastupe na Svjetskom prvenstvu

Gabriele Gravina, predsjednik Italijanskog nogometnog saveza, odagnao je bilo kakvu mogućnost da Italija, aktuelni europski prvak, nastupi na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Italija je svoju šansu propustila na samom terenu kada je, nenadano, izgubila od Sjeverne Makedonije u dodatnim evropskim kvalifikacijama.

No, brojni italijanski mediji su se posljednjih dana raspisali kako postoji mogućnost da Ekvador bude izbačen s prvenstva kojem je domaćin Katar krajem novembra ove godine i u tom slučaju bi FIFA (Svjetska nogometna federacija) mogla odlučiti kako bi ga zamijenila najuspješnija reprezentacija na rang-listi FIFA-e koja se nije plasirala na SP, a to bi bila Italija.

O tome su pričali i neki visoki zvaničnici italijanskog nogometa, ali apsolutno sve to je opovrgnuo prvi čovjek tamošnjeg saveza Gabriele Gravina.

“Šanse za nastup Italije na Svjetskom prvenstvu su nula posto i to svima mora biti jasno”, rekao je Gravina i nastavio u istom tonu:

“Evropa ima svojih 13 mjesta i svih je 13 popunjeno. Ako Ekvador bude izbačen onda će ga zamijeniti neko iz Južne Amerike. Tačno takve naputke sam dobio iz Međunarodne nogometne organizacije”.

Kada je Ekvador u pitanju, FIFA je nedavno otvorila istragu o krivotvorenim dokumentima koje je imao njegov reprezentativac Byron Castillo, a koji je ujedno odigrao osam utakmica tokom kvalifikacija.

Sve to je FIFA-i prijavio Čileanski nogometni savez. Protiv Čilea je Castillo odigrao obje utakmice, a u njima je Čile osvojio samo jedan bod.

Inače, Ekvador je osvojio četvrto mjesto u južnoameričkim kvalifikacijama. Peti Peru će igrati utakmicu dodatnih kvalifikacija protiv Novog Zelanda, dok je šesta bila Kolumbija, a sedmi Čile.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare