Razija Mujanović, ostavka Loje, Košarkaška reprezentacija BiH
Sport

Predsjednik Košarkaškog saveza BiH potvrdio pisanje Raporta: Razija Mujanović je platila za novu igračicu

Boris Spasojević, predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, potvrdio je našu jučerašnju informaciju da je Razija Mujanović platila 3.000 švicarskih franaka kako bi nova igračica Jovana Mandić stekla pravo nastupa za “Zmajice”.

“Tačno je, Razija je platila taj novac. Kad je Jonquel Jones otišla, ukazala se potreba za novom košarkašicom na poziciji centra u reprezentaciji.

Bitne utakmice kvalifikacija

Koliki je sad kvalitet ta nova igračica, ne bih ulazio. To prepuštam struci da odluči. Da kažu da li je ili nije.

Pred nama su dvije bitne utakmica kvalifikacija. Ako jednu barem pobijedimo, mislim da rješavamo odlazak na Evropsko prvenstvo”, kaže Spasojević.

Na pitanje da li je zaista Mujanović morala posezati za vlastitim novcem, kako bi platila administrativne troškove Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA) za registraciju Mandić, Spasojević kaže:

“Mislim da se moglo naći novca, nije neka cifra”.

Spasojević: Mujanović je posvećena košarci

Navodno, ranije je rečeno iz Kancelacije Saveza da novca nema.

Potom je Spasojević dodao nešto jako bitno, što možda i otkriva zašto “nije bilo novca”.

“Cijenim Razu kao vrhunskog bivšeg igrač i kao čovjeka, prije svega. Mislim da je žena posvećena košarci, za dobrobit košarke. Međutim, ne ulazim u lične odnose. Bilo je puno teških riječi između generalnog sekretara Amera Čolana i nje.

Puno je tu kuloarskih priča u koje ne bih ulazio. Zbog toga će sjednica Skupštine Košarkaškog saveza BiH 26. novembra biti prilika da se sve razjasni. Neka Raza kaže svoje, neka iznese sve na stol.

Razija Mujanović nije slučajno u Kući slavnih

Očekujemo da će i kao tim-menadžer podnijeti izvještaj o nastupu reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Očekujemo, naravno, i izvještaj Čolana, koji je tu prvi operativac u Savezu”, rekao je Spasojević.

Na pitanje može li se i trebaju li se bh. košarka i savez odreći osobe poput Razije Mujanović, predsjednik KSBiH nije imao dileme:

“Naravno da nam Razija treba. Ko se može odreći žene koja je takav trag ostavila u košarci Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije? Nije Mujanović slučajno postala član Kuće slavnih. Mi nemamo viška ljudi da se takvih osoba odričemo”.

O statusu generalnog sekretara, Spasojević je rekao:

“Generalnom sekretaru krajem godine istječe mandat. Vidjet ćemo kakav će biti stav Upravnog odbora, da li će se mandat produžiti ili neće, hoće li se ići na konkurs.

Vidjet ćemo šta će se dešavati i na sjednici Skupštine. To je pravo mjesto da se raspravlja o svim otvorenim pitanjima”.

Ko je Jovana Mandić?

Nova košarkašica u redovima reprezentacije BiH je Jovana Mandić (30 godina,193 centimetra).

Trenutno je član slovačkog prvoligaša Slavija Banska Bystrica. Mandić ove sezone bilježi prosjek od 9,4 poena i 5,3 skoka za 21,7 minuta u prvenstvu Slovačke.

Jovana je odrasla u Prijedoru. No, rođena je u Hrvatskoj i imala je tamošnje košarkaško državljanstvo. Nastupala je za juniorsku reprezentaciju Hrvatske.

Zbog toga je bilo neophodno dobiti dozvolu Košarkaškog saveza Hrvatske, koja je ekspresno stigla, a potom i FIBA-e.

Podsjetimo, “Zmajice” ubrzo očekuju veoma bitni dueli za plasman na Eurobasket 2023. godine. Prvo ćemo 24. novembra gostovati Njemačkoj, a tri dana kasnije Belgiji.

S obzirom na to da BiH nakon dva kola ima maksimalnih 2-0 (pobjede nad Belgijom kući i Sjevernom Makedonijom u gostima), ove bi utakmice mogle biti presudne.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare