Svijet

Predsjednik Obavještajnog odbora SAD predvidio haos? Još u februaru je prodao sve dionice i upozoravao

Predsjednik Obavještajnog odbora američkog Senata, republikanac Richard Burr, još u februaru je prodao dionice i upozorio na neposrednu katastrofu manji krug ljudi dok je Bijela kuća umanjivala prijetnju koronavirusa, objavili su u četvrtak američki mediji.

Senator Burr gotovo svakodnevno prima informacije obavještajne zajednice o opasnostima koje prijete zemlji.

Sedmicama prije nego što je američki predsjednik Donald Trump proglasio izvanredno stanje, Burr je upozoravao na strašne ekonomske i društve učinke koronavirusa.

Na mrežnoj stranici Fox Newsa sam je 17. februara napisao da je američka vlada “bolje no ikad” pripremljena na suzbijanje Covida-19, umirivši Amerikance da su dobro zaštićeni.

I dok je predsjednik Donald Trump neumorno opetovao da virus neće teško pogoditi Sjedinjene Države, senator Burr i njegova supruga su 13. februara iznenada prodali dionice na berzi kojih je vrijednost bila najmanje 582.000 do 1,6 miliona dolara, navodi medijska kuća ProPublica koja se poziva na financijske izvore.

Donald Trump je nakon dvije sedmice umirivao naciju ustvrdivši da u zemlji neće biti više od 15 slučajeva koronavirusa koliko ih je tada bilo potvrđeno. No kako navodi National Public Radio (NPR), senator Sjeverne Karoline priznao je istog dana na neslužbenom sastanku s bogatim financijašima, donatorima, da je koronavirus opasan kao što je to bila i španska gripa 1918. koja je odnijela desetke miliona života.

NPR je dobio snimku na kojoj senator Burr kaže donatorima petnaest dana prije nego je Trump zapanjio sunarodnjake zabranivši ulazak putnicima iz Evrope:

“Mogu vam reći jedno. Puno se brže prenosi od bilo čega što smo vidjeli u novijoj historiji”.

“Vjerovatno liči na pandemiju iz 1918.”, upozorio je.

Kao predsjednik Obavještajnog odbora Senata Richard Burr svakodnevno prima gotovo iste informacije kao i Bijela kuća, što se tiče prijetnja zemlji.

Dan nakon Burrova sastanka s donatorima, Trump je izjavio:

“Nestat će. Jednog dana kao čudom, samo će nestati”, govoreći o zarazi koronavirusom.

Informacije o senatoru Burru navode na sumnju da je predsjednik Trump, koji je bio upoznat s ozbiljnošću zdravstvene krize, odgodio uvođenje odluka koje su mogle smanjiti broj zaraženih.

Sjedinjene Države do danas imaju 14.000 zaraženih i 205 umrlih, pokazuju podaci Univerziteta Johnsa Hopkinsa.

Senator Burr je pak optužio NPR da je “neodgovorno protumačio” njegov govor pred donatorima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare