Monografija
Politika, Vijesti

Predstavljena monografija Općine Centar

Nakon višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja kulturno-historijskih i ostalih relevantnih podataka u Sarajevu je predstavljena  Monografija Općine Centar s autorskim potpisom istaknutog novinara Vlastimira Mijovića.

U obraćanju autor je kazao da nije bilo lako za dvije godine, koliko je trajao čitav proces, uopšte odrediti šta je to što zavređuje da uđe u monografiju.

“U prvom redu to su ljudi, vijećnici, koji su permanentno doprinosili da ovaj dio grada, ova općina napreduje kroz sve ove periode, da se osjeti da je ovaj dio grada izgleda ljepše, bolje, funkcionalnije, da se u njemu i nešto novo napravi, a i da to što imamo, biserno lijepo da se sačuva. Išli smo u širinu, od muzike, sporta, kulture, arhitekture,  zadravstva, svega onog što čini život čovjeka”, kazao je Mijović.

Kratke priče

Recenzent Šefko Hodžić navodi da je Monografija podjeljena u 20 poglavlja sa više od 180 priča.

“Prva dva poglavlja posvećena su državi BiH i Gradu Sarajevu, a preostala Općini Centar. Tako se u ovoj Monografiji na određen način nalaze dvije male monografije, jedna naše države, a druga našeg Sarajeva. Monografija je pisana lijepim, jednostavnim stilom,  prema  principu da je “riječima tijesno, a mislima prostrano”.  Gotovo sve su to kratke priče nabijene zanimljivim detaljima koji im daju čar i dušu. Na tako malo prostora opisana je BiH kroz razne epohe, izdvojeni najvažniji događaji i ličnosti, njene najpoznatije znamenitosti – od stećaka kao najautentičnijih simbola, do raznih kulturnih, historijskih, turističkih, vjerskih objekata i svetilišta, pa do gradova i drugih naselja kao ‘živih spomenika'”, kazao je Hodžić.

Drugi recenzent Mustafa Resić naglasio je da knjiga ilustrativno sjedoči da su država BiH, Grad Sarajevo i Općina Centar mjesta istinskih heroja kreativnih graditelja, velikih dobrotora i humanista.

“Monografija govori o uspostavi Sarajeva na političkoj mapi svijeta nakon velikih svjetskih događaja – Sarajevskog atentata 1914. i Zimskih olimpijskih igara 1984. Snažna atifašistička svijest, vječni duh multikulture, otvorenost prema svijetu i solidarnost sa ljudima i narodima u nevolji vjerodostojno su predstavljeni u ovom djelu”, rekao je Resić.

U predgovoru načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić napisao je da je cilj izrade Monografije bio istražiti i predočiti građanima našu bogatu baštinu, kao i rad i ulogu te lokalne zajednice u svakodnevnom životu njenih stanovnika, time i spriječiti da dragocjene historijske činjenice padnu u zaborav.

Trajni podsjetnik

“Tako je ona sada trajni podsjetnik na stvaranje i razvoj centralne sarajevske općine. Također, Monografija može poslužititi kao dobra osnova za daljnja istraživanja bogate historije ove lokalne zajednice, kao i Grada Sarajeva. Jer, kao što je Općina Centar neodvojivi dio Sarajeva tako je i ova Monografija Općine Centar dobrim dijelom i monografija Grada Sarajeva. Monografija obuhvaća raznovrsne aspekte našeg grada. Ona daje jasnu sliku i precizne podatke o geografskom položaju, bogatom kulturno-historijskom naslijeđu, kao i strateškom djelovanju Općine Centar unutar Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine”, napisao je  Ajnadžić u predgovoru.

On je izrazio veliku zahvalnost  pojedincima  i organizacijama koji su bili aktivni sudionici društvenih procesa te jedinice lokalne samouprave. Monografija je štampana u tiražu od 500 primjeraka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare