Politika

Predstavnici Bošnjaka u RS pisali Izetbegoviću i Novaliću: Ispunite obećanje koje sta nam dali!

Predstavnici Bošnjaka u gradovima i općinama u RS poslali su pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i premijeru FBiH Fadilu Novaluću u kojem ih pozivaju da ispune svoje obećanje.

Naime, predstavnici probosanskih stranaka dogovorili su da će u budžetu FBiH planirati sredstava za podršku povratnicima u RS. Međutim, u budžetu koji je predložio SDA-ov premijer Novalić – nema ni marke.

Time su Izetbegović i Novalić izmanipulirali povratnike, ali i lidere drugih stranaka koji su takvu ideju podržali.

S obzirom na to da Novalić nije predvidio novac, čime je Izetbegovićevo obećanje ostalo mrtvo slovo na papiru, predstavnici Bošnjaka u šest gradova i općina u RS upitili su im pisma. Pisma su poslali u predstavnicima SDP-a, DF-a, NiP-a, NS-a i SBB-a tražeći da se u Parlamentu FBiH ne usvoji budžet u kojem nema sredstava za povratnike.

Pismo koje je upućeno Novaliću: Ignorirao poziv za sastanak

Pismo su potpisali Sevledin Hurtić (predsjednik Skupštne Grada Doboj), Mirsad Duratović (predsjednik Skupštine Grada Prijedor), Muamer Sofović (predsjednik Skupštine opštine Višegrad), Ćamil Duraković (bivši predsjedik Skupštine opštine Srebrenica), Medin Džafović (predsjednik Skupštine opštine Novo Goražde) te Nihad Bahić (predsjednik Skupštine opštine Vukosavlje).

U pismu koje su uputili Novaliću oni podsjećaju da se dogovorom lidera SDA, DF, SDP, SBB i NiP, koji je sklopljen krajem prošle godine, predviđa da se u budžetu FBiH za 2022. godinu predvidi 1,5 do 2 posto ukupnih sredstaa budžeta za podršku povratku.

“Dana 04.11.2021. godine uputili smo Vam molbu za sastanak na koju nismo dobili nikakav odgovor do danas”, navodi se u pismu Novaliću.

Oni ističu, kao će pismo dobiti i predsjednici drugih stranaka.

I u pismu koje je otišlo Izetbegoviću, a koje je u posjedu Raporta, navodi se da Novalić nije ispunio obećanje koje je dao upravo Izetbegović.

Traže od Izetbegovića da ispuni obećanje

“Tražimo od Vas da ispunite svoje obećanje dato povratnicima i da Vaši poslanici u Federalnom parlamentu ne prihvate usvajanje budžeta za 2022. godinu u kojem neće biti povećana pozicija za podršku povratku u onim okvirima o kojima smo razgovarali”, navodi se u dopisu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare