Politika

Predstavnički dom odobrio i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta FBiH, dvodnevna sjednica završena

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio večeras na sjednici u Sarajevu Prijedlog federalnog budžeta za 2023. godinu, većinom glasova je podržan i prateći akt, Prijedlog zakona o izvršenju tog budžeta.

Predstavnički dom usvojio budžet

Nakon toga je ova prva sjednica u novom mandatu Doma okončana poslije dva dana rada.

Po glasanju o budžetu, podržana je i nekolicina zaključaka od kojih se jedan odnosi na reaktiviranje fonda za studentske zajmove u FBiH, a drugim zaključkom je Vlada FBiH zadužena da donese odluku o isplati akontativnog povećanja penzija od 11,1 posto počev od 1. januara 2023. Te da polovinom aprila bude izvršeno usklađivanju penzija na osnovu odgovarajućeg zakonskog akta o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Prijedlog budžeta FBiH za 2023. odobren je sa 82 glasa. Jedan zastupnik je bio suzdržan, a niko nije glasao protiv.

Da bi budžet postao operativan, treba da ga u istom tekstu odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Sjednica Doma naroda sazvana je za sutra.

Budući da je Predstavnički dom danas odobrio i 50 amandmana uz Prijedlog budžeta. Eventualna istovjetna sutrašnja odluka Doma naroda značila bi da budžet može stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama.

Potpuno drugačije

Dom naroda može potencijalno postupiti drugačije eventualnim usvajanjem i vlastitih, drugačijih amandmana, a to bi otvorilo proceduru usuglašavanja teksta jer mora biti jednobrazan da bi stupio na snagu. 

Usvojenih 50 amandmana danas u Predstavničkom domu predložili su blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i stranke Osmorke.

Federalna vlada je predložila da budžet za 2023. godinu ukupno iznosi nešto više od 6,7 mlijardi KM, za 1,1 milijardu KM više od prošlogodišnjeg budžeta.

Tako predložen najvažniji finansijski akt Federacije BiH je realan i održiv, prema obrazloženju zastupnicima federalne ministrice finansija Jelke Milićević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare