Politika

Predstavnički dom PSBiH: Parlament odbio da raspravlja o smanjenu plaća i naknada u institucijama BiH

Nije prihvaćena nijedna od dviju poslaničkih inicijativa za dopunu dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu.

Poslanik Naše stranke Damir Arnaut tražio je da dnevni red bude dopunjen odgovarajućim izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Suština njegovog prijedloga je da osnovica za obračun plaća dužnosnika bude vraćena na 475,69 KM budući da je u julu povećana, što je dovelo do povećanja primanja za više od 500 KM.

Arnautovu inicijativu su deklarativno podržali poslanici Alma Čolo (SDA), Zukan Helez (SDP), kao i dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić.

Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović predlagač je druge inicijative – da dnevni red bude dopunjen ustanovljavanjem 23. augusta kao dana sjećanja u BiH na žrtve svih totalitarnih režima.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović nije podnio inicijativu o kojoj bi zastupnici glasali, ali je zatražio da se neko iz odgovornih struktura u Bosni i Hercegovini obrati tokom ove sjednice i objasni građanima šta ih čeka tokom predstojeće zime.

“I iz razvijenih zemalja odgovorni upozoravaju vlastitu javnost na moguće teške prilike zbog rasta cijena energenata, kao i životnih namirnica, a u Bosni i Hercegovini ta reakcija izostaje”, ističe Magazinović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare