Svijet

Predviđanja: Sljedeća faza pandemije promijenit će mnoge živote nagore

U Evropi polako počinje prolaziti prvi val pandemije koronavirusa, koji je odnio više od 100.000 života i čini se da se kriza kreće prema kraju.

Šta je ono što slijedi, pita se portal Politico i navodi da je spor marš ka vakcini, koju možemo očekivati za devet do 18 mjeseci, kako navodi većina eksperata.

S obzirom na to da će se socijalna distanca zadržati u doglednoj budućnosti, sve je jasnije da će sljedeća faza pandemije promijeniti mnoge živote nagore, navodi portal.

Kada je riječ o školama, čak iako neke zemlje ponovo otvaraju učionice, neke sa ograničenjima ili izmijenjenim rasporedom, još postoji neizvjesnost o tome kako će i kada čitava generacija mladih, od osnovaca do postdiplomaca, moći trajno ponovo da se školuje.

“Postoje nade da bi škole i univerziteti mogli biti otvoreni najesen, ali nema garancije da će proteći još jedna akademska godina bez potrebe da se neko vrijeme ponovo ne pređe na online nastavu, ako dođe do drugog vala virusa”, izjavio je Carl Cullinan iz britanskog istraživačkog centra Sutton Trust, koji se posebno fokusira na nejednakosti u obrazovanju.

Kada je riječ o radnim mjestima, ekonomske poteškoće nastale usljed restriktivnih mjera pogađaju više one sektore sa niskim plaćama nego sektore sa visokim plaćama, navodi Politico.

“Dok dobro plaćeni zaposleni u finansijskom sektoru mogu raditi od kuće, radnici u fabrikama, konobari i recepcioneri ne mogu”, rekao je Ian Mulheirn, bivši ekonomista vlade u Britaniji i izvršni direktor u Institutu za globalne promjene bivšeg britanskog premijera Tonnyja Blaira.

Manje plaćeni poslovi su najteže pogođeni i ljudi koji rade u tim sektorima se možda neće vratiti na posao u potpunosti, naveo je Mulheirn.

Međunarodna nejednakost je još jedna briga i to ne samo kada je riječ o siromašnim zemljama, rekla je Chaterine Rodds, izvršna direktorka Centra za proučavanje egzistencijalnog rizika Univerziteta u Cambridgeu.

Kako je navela, njena najveća zabrinutost je utjecaj koronavirusa na zemlje u razvoju.

Čak i stvari koje se čine jednostavnim, poput socijalnog distanciranja, nisu moguće ako se živi u straćarama, izbjegličkom kampu ili u okruženjima gdje ima mnogo ljudi, navela je ona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare