Politika

Prekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuo je sjednicu na prijedlog Kluba Hrvata nakon što je premijer Federacije BiH Fadil Novalić povukao iz procedure predloženi zakon o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji.

Ovaj prijedlog zakona tretirao je prevashodno finansijsku konsolidaciju tri klinička centra čiji suosnivač je Federacija BiH.

“Predloženi tekst zakona je iz vremena prije pojave pandemije koronavirusa, odnosno iz 2018. godine, a od tada se situacija značajno promijenila. Planiramo unaprijediti neka rješenja i, po mogućnosti, otvoriti prostor da se ovim zakonom omogući finansijska konsolidacija kliničkih centara kao ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene usluge čiji je suosnivač Federacija BiH, ali i drugih javnih zdravstvenih ustanova”, saopćeno je.

Mišljenja je da se treba ići u cjelokupno finansijsko restrukturiranje zdravstvenog sektora u FBiH.

Vlada Federacije BiH nastavlja finansijski pomagati kliničke centre i zdravstveni sektor u Federaciji BiH, bez obzira na ovaj prijedlog zakona.

“Mi smo to jasno pokazali od početka pandemije. Podsjećam, u 2020. godini za tri klinička centra u Federaciji BiH izdvojeno je 40 miliona KM, a u ovoj godini za pomoć zdravstvenim ustanovama u FBiH osigurano je čak 60 miliona KM, od kojih je 42 miliona KM dato za tri klinička centra. Upravo je pandemija pokazala značaj zdravstvenih ustanova i primarnog i sekundarne zdravstvene zaštite koje su paralelno s kliničkim centrima podnijele veliki teret. Želimo sveobuhvatno rješenje i ravnomjerno ulaganje u zdravstvo u cijeloj Federaciji BiH”, poručio je federalni premijer Novalić.

Delegatima je prema dnevnom redu ostalo da se izjasne o Prijedlogu zakona o infrastrukturi prostornih podataka FBiH, nacrtima zakona o Razvojnoj banci Federacije i zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju.

Također, Prijedlogu odluke o nabavci prostorija za smještaj Federalnog ministarstva finansija – Porezna uprava FBiH u Tuzli, Orašju i Bosanskoj Krupi.

Delegati će u nastavku ove sjednice, čiji će datum biti naknadno zakazan, razmatrati odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) za realizaciju Projekta razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede, kao i odluku o prihvatanju zaduženja po ugovoru između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo dio 3.

Također, razmatrat će odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode te odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare