Sport

Prekinuta sjednica Skupštine FK Željezničar, Manijaci pozivaju na odgovornost. Čengić pojasnio šta se desilo

Sjednica Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar trebala je biti održana jučer, ali je prekinuta. Tim povodom oglasili su se navijači Željezničara, popularni Manijaci.

“Udruženje navijača FK Željezničar osuđuje jučerašnji čin prekida skupštine kluba koju je svojevoljno donio predsjednik u ostavci, Ermin Čengić. U vrlo teškoj situaciji u kojoj se Klub nalazi, gdje je potrebno djelovati odmah i sad, smatramo potpuno nelogičnim opstruiranje održavanja sjednice i donošenje bitnih odluka za Klub. Pozivamo predsjednika u ostavci, kao i sve ostale članove Skupštine, na odgovorno ponašanje i organizaciju nove sjednice u najkraćem mogućem roku, a najdalje za sedam dana.” napisali su Manijaci.

U nastavku navode da je “obezvređivanje najvišeg klupskog organa i onemogućavanje slobodnog demokratskog procesa nedopustivo”.

“A UNFKŽ će u narednom periodu pomno pratiti djelovanje svih članova i pozivati na direktnu odgovornost sve one koji ukazano povjerenje zloupotrebe. Trenutni rezultati i poslovanje kluba ispod su svih očekivanja. Očekujemo od članova Skupštine da na narednoj sjednici donesu odluke i imenuju ljude koji će ponuditi novu perspektivu i viziju stabilizacije kluba. Željo je bio, jeste i bit će. Prije nas, sa nama i poslije nas. Mi smo Željini, Željo je naš!”, naveli su Manijaci u saopćenju.

Ovim povodom zatražili smo komentar Ermina Čengića koji nam je kazao da je Željo trenutno u takvoj situaciji da su najmanje potrebne priče o procedurama i formalnostima, jer ima gorućih stvari za rješavanje.

“Sjednica Skupštine FK Željezničar je prekinuta zbog ljudi koji su pogazili riječi dogovora u pripremi sjednice. Vanredna sjednica bila je sazvana sa samo jednom tačkom dnevnog reda i sa samo jednim formalnim razlogom: da se izmijeni Poslovnik o radu Skupštine kako bi se omogućilo da se najviši organ FK Željezničar sastaje i donosi odluke online, na sjednicama putem internetskih aplikacija za video konferenciju. Tako je dogovoreno i komunicirano sa svim delegatima”, kaže Čengić.

On navodi da je unaprijed najavljeno i održavanje online sjednice u roku od sedam dana, kako bi se razmatrala brojna otvorena pitanja, a pored izbora novog rukovodstva Skupštine, tu bi svakako bilo mjesta za priču o sportskom rezultatu, promjenama na čelu stručnog štaba, finansijskoj situaciji…

“Za sve to je u ovom momentu jedini adekvatan prostor – internet. U najavi sam rekao da ćemo usvajanjem izmjena poslovnika omogućiti praksu za budućnost i dati mogućnost za aktivniji rad Skupštine, bez obzira kakva bude situacija sa koronavirusom. Zbog aktuelnih epidemioloških mjera i želje da zaštitimo zdravlje ljudi, kada sam dobio potvrdu da će na sjednicu na stadionu Grbavica doći više delegata od potrebnog minumuma za održavanje sjednice i usvajanje predložene izmjene Poslovnika sugerirao sam da nije nužno da na petominutnu formalnu sjednicu dolaze oni koji nisu u mogućnosti, zbog toga što ili ne žive u Sarajevu ili imaju poslovne ili privatne obaveze.

Nakon otvaranja sjednice, prilikom izjašnjavanja o dnevnom redu, što je isto trebala biti puka formalnost, jedan od delegata je bez ikakve ranije najave pitao zašto ne bi glasali i o izboru predsjednika i potpredsjednika Skupštine, inicirajući izmjenu usaglašenog i dogovorenog dnevnog reda. U odgovoru sam po treći ili četvrti put obrazložio da je ova sjednica tematska i formalna, radi ispunjavanja zakonskih normi, a ne radi rasprave o bitnim pitanjima, te da nije korektno prema delegatima koji nisu prisutni da se izjašnjava o izboru rukovodstva, a ni prema meni koji sam im sugerirao da nije nužno da dolaze.

Međutim, još jedan ili dva delegata su se uključila u ovu diskusiju, tražeći izmjenu dnevnog reda. Pošto bi eventualno izjašnjavanje o promijenjenom dnevnom redu odnosno unošenje tačke izbora rukovodstva Skupštine bez prisustva 20 delegata (od kojih neki nisu bili tu samo zbog toga što im je rečeno da imamo kvorum i da je sjednica formalnog karaktera) proizvelo brojna pitanja, a moguće utjecalo i na pravnu utemeljenost donesenih odluka, te usput od predsjednika Skupštine napravilo osobu koja jedno priča i piše, a drugo pod pritiskom radi, odlučio sam prekinuti sjednicu”, govori Ermin Čengić.

Kaže da oni koji su željeli sjednicu pretvoriti u ono što nije trebala biti snose najveću odgovornost za prekid sjednice i zastoj u planiranim aktivnostima Skupštine.

“Ispada da je trenutno najveći Željin problem to što ima predsjednika i potpredsjednika Skupštine u ostavci, pa se nije moglo sačekati još sedam dana da se to pitanje riješi na normalan i neupitan način, u regularnoj proceduri i uz prisustvo svih koji žele i imaju pravo biti na sjednici, te birati i biti izabrani. Ja želim otići sa funkcije predsjednika Skupštine i što prije dati prostor za rad nekog drugog Željovca, ali na način koji je proceduralno jasan i dostojan renomea kluba. U skladu sa tim principom i ranijim dogovorom moguće je očekivati zakazivanje nastavka sjednice o izmjenama Poslovnika.

Nažalost, izgleda da je moja misija i želja da u Skupštini FK Željezničar postignemo najviši mogući nivo potrebnog jedinstva, a ne jednoumlja, doživjela fijasko. Iskreno se nadam da će budući predsjednik i potpredsjednik Skupštine nastaviti raditi tako da ovaj organ Kluba ide u pravcu konkretnih prijedloga za rješavanje brojnih problema u FK Željezničar i da uvijek Željo i timski rad, a ne ego pojedin(a)ca, budu i ostanu na prvom mjestu. Navijači i sve strukture kluba sa pravom očekuju od Skupštine da se prestane baviti sama sobom i da počnemo razmatrati važna, suštinska pitanja daljeg funkcioniranja i opstanka kluba”, kaže Čengić.Povezani postovi: