Politika

Prekinuta sjednica VSTV-a, pozlilo jednom od zaposlenika

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća Bosne i Hercegovine prekinuta je nakon što je jednom od uposlenika ove pravosudne institucije pozlilo. Nastavak sjednice bit će održan ujutro u devet sati.

“Usvojili smo dnevni red, ali jednom od prisutnih u sali je pozlilo i morali smo prekinuti sjednicu. Nastavljamo sutra. Imamo dnevni red. Izaći ćemo iz ove situacije to nam je zadaća. Danas je zaista vanredna situacija”, kazala je potpredsjednice Vijeća Sanela Gorušanović-Butigan, javlja N1.

Na početku sjednice članovima Vijeća obratio se predsjedavajući Milan Tegeltija koji ih je obavijestio da podnosi ostavku. Napravljena je pauza jer su se članovi vijeća konsultovali s pravnom službom kako bi razjasnili nastavak rada Vijeća, izbora novih članova i rukovodstva te način formalnog podnošenja ostavke Tegeltije.

Uslijedila je burna rasprava o tome kako nastaviti s radom. Dio ih je tražio da Tegeltija podnose ostavku odmah, dok su drugi govorili kako će napustiti sjednicu jer neće da prisustvuju nezakonitim odlukama.

Vijećnici će sutra pristupiti izboru upražnjenih pozicija u Predsjedništvu VSTV-a BiH te imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, među kojima i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te glavnog federalnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda FBiH.

Na dnevnom redu su i Zaključci Privremene istražne komisije u vezi sa Izvještajem OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, kao i razmatranje zaključaka relevantnih stalnih komisija VSTV-a BiH u vezi s Izvještajem sutkinje Joanne Korner pod nazivom “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u Bosni i Hercegovini”, te Izmjene i dopune Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima u BiH.Povezani postovi: