Sport

Premijer liga sve bogatija. Dvadeset klubova dijeli više od 11 milijardi eura

Premijer liga dobit će značajnu finansijsku podršku.

Nažalost, nije riječ o našoj, nego engleskoj Premijer ligi koja je, kako piše “Daily Mail”, blizu potpisivanja ugovora vrijednog čak 11,6 milijardi eura za prava prijenosa utakmica na domaćem i stranom tržištu u periodu od 2022. do 2025. godine.

Ova će suma biti podijeljena na 20 klubova.

Prema “Daily Mailu”, vodi se žestoka bitka na tržištu za TV prava, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Disney, WarnerMedia i CBA bore se protiv NBC-a u Americi, dok sadašnji vlasnik prava u Australiji, Optus, ima konkurente u Stan Sportu, Paramount+ i Amazonu.

Kompanija beIN će zadržati prava prijenosa Premijer lige za regiju Srednjeg istoka za 450 miliona eura, dok je Canal+ obnovio ugovor za prava za područja Francuske, Slovačke i Češke za 300 miliona.

Postignuti su dogovori sa kompanijama u Italiji (Sky Italia), Portugalu (ELEVEN Sports), Belgiji (Telenet), Njemačkoj (Sky Deutschland) i Španiji (DAZN).

Sky Sports, BT, Amazon i BBC izdvojit će kombinirano 5,8 milijardi eura za TV prava u Velikoj Britaniji. “Nordic Entertainment Group” (NENT) platit će 2,8 milijardi eura kako bi pokrivao područje Švedske, Danske i Finske do 2028. godine, a kupio je i odvojeni paket na šest godina za prijenose u Nizozemskoj, Poljskoj, Estoniji, Litvaniji i Latviji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare