Vijesti

Premijer pod mjerama zabrane. Kako će voditi sjednice Vlade FBiH?

Sud BiH danas je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da glavnim akterima afere “Respiratori” – Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo je taj prijedlog temeljilo na navodnim dokazima koje ima, a koji potkrepljuju to da je se ova trojka udružila u kriminalnu grupu radi činjenja krivičnog djela, da su vršili zloupotrebu položaja, prali novac, krivotvorili službene isprave…

S kim ne smije razgovarati

Dodatni razlog zbog kojeg su tužioci Džermin Pašić, Mirza Hukeljić i Meris Nurkić tražili jednomjesečni pritvor jeste da su oni tokom istrage imali niz opstrukcija, te sad postoji bojazan od utjecaja na svjedoke i uništenja preostalih dokaza i tragova.

No, Sud je, odnosno sudinica Tatjana Kosović, nakon 7 sati ročišta i izlaganja i tužioca i odbrane ipak odlučila da to nije dovoljno da se osumnjičeni u predmetu Fadil Novalić i drugi, zadrže u istražnom pritvoru.

Ipak, izdate su im mjere zabrane, što u suštini znači da je Sud BiH prihvatio da postoji osnovana sumnja da je trojac napravio određeno krivično djelo.

Osumnjičenima je zabrano da komuniciraju sa svjedocima i da se sastaju.

Međutim, postavlja se pitanje kako će premijer Federacije BiH Fadil Novalić održavati sjednice Vlade FBiH?

Kako se moglo čuti na ročištu, u svemu je još upitna uloga ministrice finansije Jelke Miličević. Ona je također saslušana tokom istrage, a trenutno nije poznato da li će se pojaviti kao svjedok ili će se istraga proširiti i na nju, jer su tužioci najavili proširenje isttrage.

Novalić po toj logici neće moći više kominicirati ni sa Editom Kalajdžić, sekretarkom Vlade, koja je također saslušana i imala je zanimljivu ulogu u aferi, bar prema onome što se moglo vidjeti iz viber prepiski.

U grupu ljudi s kojima Novalić ne bi smio razgovarati spada i ministar zdravstva FBiH Vjekoslavom Mandićem.

Glavni argument odbrane

Kako će i da li će Novalić pronaći način da Vlada ipak funkcionira još nije poznato. Zna se da je još prije nekoliko dana usmeno ovlasio ministricu Miličević da vodi sjednicu Vlade, ali je to ona odbila, tražeći pismenu dozvolu.

Zanimljivo je da je jedna od glavnih argumenata odbrane Novalića da on treba biti pušten bilo upravo to – ugroženost funkcioniranja vlasti. Na tom argumentu insistiraju i iz njegove stranke SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare