Politika

Premijer Ružnić za Raport: Zahvalili smo se nekim ministrima, idemo u rekonstrukciju Vlade USK, ali i Plana rada ZZO

Nakon posljednje sjednice Skupštine USK na kojoj se pokazalo da premijer Mustafa Ružnić (NES) ima većinu koja je usvojila i Budžet USK te nakon iznenađenja, koja su sasvim sigurno bila neugodna opoziciju na čelu s SDA, sve je više medijskih kalkulacija i spinova čiji cilj je uvjeriti javnost da je građanima i korisnicima Budžeta nanesena šteta.

Trenutno se vodi polemika o usvajanju Plana rada ZZO USK, te najavljene rekonstrkcije Vlade. Tim povodom razgovarali smo s premijerom USK Mustafom Ružnićem.

“Bilo je sasvim očekivano da će uslijediti ovakve i slične insinuacije kojih će u budućnosti sigurno biti još. Međutim, ne postoji ništa što se transparentnim radom i otvorenim pristupom ne može argumentirati u javnosti. Tako, na primjer, usvajanje Plana rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i proces rekonstrukcije Vlade nemaju nikakve međusobne veze. Skupština do sada nije ni imala priliku da razmatra Plan ZZO i on će se najkasnije u ponedjeljak ili utorak naći na dnevnom redu sjednice i biti usvojen. Našim ljekarima i medicinskom osoblju će najdalje do 20. ovog mjeseca, dakle za svega nekoliko dana, biti isplaćene plate mart. Postoji određena usporenost u ovim procesima, ali svakodnevno sustižemo obaveze i u vrlo kratkom roku će neki od nastalih problema biti potpuno sanirani”, kaže premijer Ružnić za Raport.

On navodi da su rekonstrukcija Vlade USK i razrješenje pojedinih ministara i imenovanje novih planirana i sinkronizirana aktivnost čiji je cilj stabilizacija političkih prilika, ali prije svega podizanje dinamike rada Vlade.

“Nakon dvije godine rada, partneri u Vladi i skupštinskoj većini zajedno su izvršili analizu rada ministara, te uvažavajući ustavne odredbe utvrdili potrebu da se nekima od njih zahvalimo na saradnji i svemu što su dosad radili. Sa novim ljudima nastavljamo suočavanje sa izazovima koji su pred nama”, govori Ružnić.

Kako se ovih dana u medijima kalkulira o tzv. kupovini zastupničkih ruku za većinu u Skupštini, pitali smo premijera da li je bilo takvih dogovora.

“Naglašavam da nikakvih ucjena, niti zahtjeva lične prirode od strane zastupnika u Skupštini, prema meni kao premijeru nije bilo. I to je suština. A naravno da je pojedinim političkim opcijama prihvatljivije uvjeravati svoje članstvo da su izdani ili prodani nego prihvatiti činjenicu da im ljudi okreću leđa jer su razočarani, iznevjereni i ne žele biti dio sistema koji uništava državu na višim nivoima vlasti”, ističe premijer Ružnić.

Prema riječima premijera Ružnića, pred Vladom i Skupštinom Unsko-sanskog kantona je više rada i aktivnosti nego ikad do sada, a više je i razloga za to.

“Takozvana migrantska kriza i pandemija su okolnosti koje usložnjavaju cjelokupnu situaciju uz niz problema koje smo već zatekli, kao i stalne pokušaje destabilizacije kojima smo izloženi. Ali ni najveći problemi nisu izgovor da se ne radi i da se našim građanima ne stvaraju bolji životni uvjeti. Ovaj kanton mora napredovati, život ide dalje i građani to zaslužuju”, poruka je premijera Ružnića.Povezani postovi: