Vijesti

Premijer Vlade FBiH razgovarao sa predstavnicima IUS-a

Premijer Federcije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s predstavnicima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), vlasnikom Hasanom Topalouglom i rektorom Ahmetom Yildirimom.
Premijer Novalić pohvalio je dobre prijateljske odnose Republike Turske i Bosne i Hercegovine, naročito potencijale veće ekonomske saradnje, te istakao zadovoljstvo što se povezanost unapređuje i u oblasti obrazovanja, zahvalivši gostima na mogućnostima koje Internacionalni univerzitet u Sarajevu pruža mladima.

Vi se bavite najplemenitijim poslom, a to je upravo obrazovanje mladih ljudi. Vrijeme u kojem živimo podložno je ubrzanim promjenama koje nameću obrazovnom sistemu da se prvi prilagođava i mijenja savremenim trendovima. Stoga je izuzetno važno da edukacija mladih kadrova bude u skladu sa zahtjevima vremena i potrebama tržišta – rekao je premijer Novalić i istakao značaj unapređenja obrazovnog sistema za informatički sektor i turizam. Također je naglasio da je obrazovanje u Federaciji BiH u nadležnosti kantona, a Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ima koordinirajuću ulogu.
Prestavnici IUS-a upoznali su premijera Novalića sa aktivnostima i radom ovog univerziteta koji na prostoru naše zemlje djeluje od 2003. godine, a do sada je obrazovao preko tri hiljade diplomanata koji su svoju karijeru započeli u različitim oblastima. Informirali su premijera da je uspostavljen i smjer softverskog inžinjeringa, te da sljedeće godine očekuju prve obrazovane kadrove u ovoj oblasti. Također, istakli su da je u toku završetak prve faze realizacije projekta „inkubatora izvrsnosti“ putem kojeg će mladi moći započeti svoje start up projekte, a potom i edukacijsku nadogradnju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare