Kultura

Premijerna Noć muzeja na mostarskom sveučilištu

Noć muzeja pod geslom “Muzeji-između stvarnog i digitalnog” po prvi puta održava se u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču, u suorganizaciji Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskoga muzejskog društva.

Glasnogovornica manifestacije Noć muzeja Arnela Sudar kazala je kako je riječ o poznatoj manifestaciji koja se održava posljednjeg petka u siječnju, a da je ovo prvi put da se održava u Mostaru. Izrazila je nadu da će manifestacija zaživjeti i da će prerasti u tradicionalni događaj.

– Važno je napomenuti da će ova manifestacija imati velik utjecaj na našu društvenu i akademsku zajednicu, ali i na čitavu Bosnu i Hercegovinu – kazala je Sudar.

Program je započeo dječjom likovnom radionicom koju je pomogla organizirati Udruga “Down sindrom” Mostar, a voditelj likovne radionice bio je magistar kiparstva Dalibor Nikolić.

PROČITAJTE  'Dani evropskog filma u BiH' od 12. do 22. maja u kinu Meeting Point

Voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović kazao je kako se Noć muzeja održava već 17 godina u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a ove godine odlučeno je da se ta kulturna manifestacija organizira i u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču.

Ovom prigodom predstavljena je monografija “Tomo Gusić”, autora Marije Tonković i Antuna Karamana.

– Riječ je o slikaru starije generacije čiju je monografiju izdala Umjetnička galerija Dubrovnik, i to je partnerstvo Sveučilišta u Mostaru i Umjetničke galerije Dubrovnik. Na taj zajednički projekt smo jako ponosni – istaknuo je Ivanović.

Monografija broji oko 300 stranica s velikim brojem ilustracija i podijeljena je u dva poglavlja koja valoriziraju kompleksno djelo dubrovačkog umjetnika.

Za posjetitelje je upriličena i izložba akademika Igora Rončevića.

PROČITAJTE  NiP Mostar: Čime su to ucijenjeni čelnici SDA da su morali pružiti ruku dogovora HDZ-u i pristati na izdaju palestinskog naroda

– Njegova izložba je primarno apstrakcija u osnovnom smislu riječi, iako kada govorimo o zlatu i srebru Zadra, onda govorimo o onom cijelom kulturnom naslijeđu koje Zadar ima, o njegovim samostanima, o muzejskim zbirkama, o katedrali, misnicama, ruhu, kaležima itd. To je doista zlato i srebro Zadra, ali apstraktna umjetnost uvijek prenosi, ne naraciju nekog predmeta, nego doživljaj. Tako da govorimo o doživljaju raskoši i vidimo to zlato i srebro Zadra kao slikarsku raskoš boja u vidu apstraktne umjetnosti – istaknuo je Ivanović.

Sveučilišna galerija za posjetitelje večeras će biti otvorena do jedan sat iza ponoći.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare