Pakleni Šund

Preminula glumica Nichelle Nichols: Prva Uhura iz Zvjezdanih staza

Nichelle Nichols, glumica najpoznatija po ulozi poručnice Nyote Uhure iz Zvjezdanih staza, preminula je u dobi od 89 godina. Vijest o njenoj smrti objavio je na društvenim mrežama njen sin Kyle Johnson.

“Sa žaljenjem vas obavještavamo da naše svjetlo nebeskog svoda ne sja kako je sjalo tolikih godina. Prošle je noći moja majka Nichelle Nichols preminula prirodnom smrću. Ali će njeno svjetlo, poput drevnih galaksija koje tek sad vidimo prvi put, ostati nama i budućim generacijama da u njemu uživamo, da od njega učimo i da se njime nadahnjujemo”, napisao je.

Uloga u Zvjezdanim stazama: Originalna serija iz 1966. godine obilježila je karijeru Nichelle Nichols. Svojim je radom uspjela zaobići ustaljene predrasude s kojima su se crnci tada susretali u televizijskom i filmskom poslu.

Primjera radi, ona i William Shatner, koji je glumio kapetana Kirka, poljubili su se u epizodi koja se emitirala 1968. godine. Bio je to jedan od prvih međurasnih poljubaca na televizijskim ekranima, a dogodio se u vremenu u kojem je u 17 američkih saveznih država brak između bijelaca i crnaca još uvijek bio protuzakonit.

Prva epizoda Zvjezdanih staza emitirana je 8. septembra 1966. godine. Gene Roddenberry, tvorac kultne serije, stvorio je multikulturalnu sredinu s mnogo različitih rasa i time pokazao da će u budućnosti sve razlike među ljudima biti u potpunosti prihvaćene. Nichols je, prenosi The Guardian, rekla da je činjenica da je takav sadržaj šezdesetih postao dio televizijskog programa predstavljala “razlog za slavlje”.

Nichols se, piše The Guardian, ponosila poznanstvom s Martinom Lutherom Kingom, koji je bio fan serije i koji je često hvalio njene uloge. Upoznala ga je na skupu za ljudska prava 1967. godine, a tada je već bila odlučila da neće glumiti u drugoj sezoni serije.

“Kad sam mu rekla da će mi nedostajati kolege i da napuštam seriju, jako se uozbiljio i rekao mi je: ‘Ne možeš to napraviti.  Zauvijek si promijenila lice televizije, promijenila si način na koji ljudi razmišljaju'”, prepričala je glumica u jednom intervjuu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare