Vijesti

Prepiska iz ‘Gensek’ viber grupe| Ganibegović: ‘Solak je ograničen k'o balkon’, Novalić: ‘On jadan ne zna da ništa ne odlučuje’

U Sudu BiH jutros je nastavljeno ročište u aferi “Respiratori”. Tužioci su Sudu predočili materijalne dokaze koji su korišteni u dosadašnjem dijelu suđenja. Tužilac Džermin Pašić na početku je prikazivao dokumente koji se odnose na formiranje Vlade FBiH, na čijem čelu je Fadil Novalić, ali i dokumentaciju koja je vezana za nabavku medicinske opreme pa i spornih respiratora.

Početak ročišta obilježio je prepucavanje Tužilaštva i odbrane koja je smatrala da Tužilaštvo ne iznosi relevantne dokaze, kao i da mnogi od njih nisu dostavljeni odbrani, kako to zakon nalaže. Tužilac Pašić je prikazivao dokumente, odnosno odluke o nabavci medicinske opreme zdravstvenih ustanova, kako bi dokazao kako se zakonski nabavlja oprema i da je to bilo drugačije od onog postupka koji je Vlada FBiH nabavljala stotinu respiratora iz Kine, preko firme “Srebrena malina”.

Najzanimljiviji dio ročišta svakako je bio onaj u kojem je tužilac Pašić čitao viber prepisku članova kabineta premijera Vlade FBiH, a koja se odnosi na restruktuiranje Federalnog štaba civilne zaštite, ali i ostalu komunikaciju koja je prethodila nabavci 100 respiratora.

Tužilac Pašić je čitao poruke iz viber grupe koja se zvala Gensek, a čiji članovi su bili premijer Fadil Novalić, sekretarka Vlade Edita Kalajdžić te savjetnik premijera Hasan Ganibegović. Kako je kazao, putem ove viber prepiske želi dokazati da je Federalni štab svjesno izmijenjen da bi se planirana nabavka lakše obavila.

U komunikaciji koja je predočena, ovaj trojac raspravlja o ulozi Fahrudina Solaka, bivšeg šefa Federalne uprave civilne zaštite. U prepisci Edita Kalajdžić piše kako oni moraju preuzeti kontrolu i kako je potrebno “Solaku dati krila”. Novalić se žali kako on ima najbolji budžet u državi a da njim upravlja ministrica finansija Jelka Milićević. Edita Kalajdžić piše: “Ne možemo mi čekati Jelku, idemo preglasati šta treba”.

Novalić odgovara: “Ako Solak ne promijeni poslovnik, možemo se slikati”. Kalajdžić na to piše: “Mijenjat ćemo i njega ako treba”. Ganibegović na to odgovara: “Ograničen k'o balkon, al’ vozi novog “Touarega”. Kalajdžić piše: Dok on dokaže da je upravu, mi ćemo se izvući iz krize”. Ganibegović: “K'o da je komandanr NATO-a”. Novalić nastavlja: “On jadan ni ne zna da ne odlučuje ništa, a mogu misliti šta Hrvati misle: evo još jedan u nizu glupih Bošnjaka”.

Nakon što je pročitao ovu viber prepisku, tužilac Pašić je prikazao dokumentaciju iz koje se vidi da je već sutra izmijenjen sastav Federalnog štaba civilne zaštite te da je Solak postavljen za načelnika. Odluke o promjeni sastava Federalnog štaba kao i o imenovanja Solaka potpisao je Fadil Novalić. Zanimljivo je da je isti dan, u večernjim satima, zabilježen telefonski razgovor između Solaka i Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”.

Tužilac Pašić je prikazao listing iz kojeg se vidi da su njih dvojica razgovor počeli u 21:30 sati i da je trajao 6 minuta i 59 sekundi. Već sutradan iz “Srebrene maline” na adresu Federalnog štaba civilne zaštite stiže ponuda za zaštitne maske. Nakon toga iz Ureda premijera na adresu “Srebrene maline” stiže dio plana potreba te se od ove firme traži ponuda.

Fikret Hodžić ovaj plan prosljeđuje putem WhattsAppa izvjesnom Kristijanu Mariću te mu traži ponudu “ovo i to odmah”.

Već 2. 4. 2020. FIkret Hodžić šalje ponudu na kabinet premijera, 3. 4. Hasan Ganibegović šalje Hodžićevu ponudu Solaku putem vibera, na šta Solak odgovara: “Bio mi je Fikret jutros… Gledali smo i ovo svakako. Nije ovo dobro sračunato. Nije 3,9 miliona, već 4,2 miliona. Ne treba nam ovoga jer sam kupio vizire i naočale. Možda od njega uzmem maske SFP2 i odijela. Našao sam ih jeftinije pa ćemo vidjeti”.

Nakon toga, prezentirana je viber komunikacija Hasana Ganibegovića i Fadila Novalića od 27. 4.

Ganibegović: “Hoćemo li prebaciti pare za zaštitnu opremu, odijela i ostalo?”. Novalić: “Zar nije prebačeno?”. Ganibegović: “Možda jeste Civilnoj zaštititi, ali nije “Malini”. Novalić: “Koliko para”, Ganibegović: “2,9 miliona”. Novalić: “Čekaj da provjerim sa Solakovim ljudima”. Odmah zatim Novalić piše: “Nije prebačeno”.

Na ovom dijelu prekinuto je ročište, a nastavak iznođenja materijalnih dokaza zakazan je za sutra u 9 sati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare