Region

Presuda za najveću špijunsku aferu u Srbiji: Momčilo Perišić osuđen na tri godine zatvora

Viši sud u Beogradu osudio je danas Momčila Perišića na tri godine zatvora, zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka američkom obavještajcu Johnu Neighboru.

Pored Perišića, osuđeni su i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković na po godinu i po dana zatvora.

Ovo je prva prvostepena presuda nakon skoro 19 godina od pokretanja postupka. Na nju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe. Iako se kompletno suđenje odvijalo bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih i državnih tajni, presuda je javno objavljena u zgradi Specijalnog suda.

Izricanju presude prisustvovao je i Perišić, koji je u sud došao u pratnji svog advokata.

“Analizom dokaza opovrgnute su tvrdnje da optuženi nisu krivi. Optuženi Momčilo Perišić sastao se sa službenikom ambasade Sjedinjenih Američkih Država i tada su intervenisali policajci. Kod američkog državljanina pronađena su vojna dokumenta i nađen je zapisnik sa kolegijuma Vojske Jugoslavije”, rekla je sudija i dodala da su u Perišićevog stanu pronađeni diskovi sa kolegijuma, prenosi Nova.rs.

Postupak za “špijunsku aferu” pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Slučaj je aktiviran 2004. godine, ali je već naredne prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gdje mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Tužilaštvo je Perišića teretilo da se tog marta 2002. godine sastao sa američkim diplomatom Johnom Davidom Neighborom kako bi mu uručio vojne dokumente o učešću Vojske Jugoslavije u ratovima u Hrvatskoj i BiH.

Penzionisani Perišić je u vrijeme hapšenja bio potpredsjednik Vlade Srbije i predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Savezne republike Jugoslavije, dok se od 1993. do 1998. godine nalazio na mjestu načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Ovaj slučaj svojevremeno je nazivan najvećom srpskom aferom špijunaže.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare