Sport

Priča Dustina Poiriera, čovjeka koji je prvi nakautirao McGregora: Sedam godina je čekao ovaj trenutak

Dustin Poirier maksimalno je iskoristio svoju priliku u duelu sa Conorom McGregorom – “prebio” je Irca i zaslužio veliko poštovanje UFC svijeta.

UFC 257 šou u potpunosti je protekao u znaku Dustina, iako je McGregor daleko veća i marketinški primamljivija zvezda. Do kobnog trenutka, Conor je izgledao veoma sigurno u pobijedu, imao je dobrih momenata i samopouzdanje, ali jedan udarac ga je “otvorio” i razorio, poslije čega je Poirier nezadrživo krenuo ka pobjedi.

Poirier je ostvario 27. pobjedu u karijeri, ima i šest poraza, a zanimljivo je da je sačuvao oreol nepobjedivosti u revanšima, na novi susret sa Conorom čekao je još od 27. septembra 2014. godine.

Prije ovog duela sa Conorom, pobijedio je Dena Hukera, a od Khabiba Nurmagomedova je izgubio 7. septembra 2019. Bila je to pretposljednja Khabibova borba, potom je protiv Justina Geathija potvrdio da je najveći i otišao u penziju.

Khabibovim odlaskom ostalo je upražnjeno mjesto na tronu, a Poirier je pokazao spremnost da vlada. Nije bio ni previše euforičan, iako bi mnogi drugačije reagovali poslije ovakve, historijske pobjede.

“Srećan sam, ali nisam iznenađen. Odradio sam posao. Želio bih se zahvaliti Conoru što je ovaj ishod prihvatio vrlo profesionalno. On je profesionalac, nemam prema njemu ništa osim respekta. Sad smo 1:1 i možda bi trebalo da ponovimo ovo”, rekao je Dustin u ringu poslije pobjede.

“Cilj je bio držati se tehnike i birati udarce, nikako ulaziti u otvoreni okršaj. Vidjeli ste na kraju, uspio sam da ga uzdrmam i ostao sam smiren. Mogu da boksujem, mogu da kikboksujem, da se držim tehnike. Ali, inače sam uvijek volio da ulazim u lude razmjene i da sebe stavljam u probleme u kakve ne bi trebalo da ulazim. Mislim da sam pokazao dobre bokserske kontre, znam da Max Holloway govori kako ima najbolji boks u UFC-u, ali ja dve pobjede protiv njega. Ni prema njemu ne gajim ništa osim respekta, volim tog momka, ali činjenica je da sam ga dva puta pobjedio”, jasno je svima stavio do znanja Poirier da neće tolerisati osporavanja.

PROČITAJTE  UFC podsjetio na jednu od najboljih borbi u historiji! Bio je to rat za pamćenje, pogledajte video

Dustin je već bio privremeni prvak kategorije, a sada je sigurno da će se boriti za pojas, malo je vjerovatno samo da će Khabib Nurmagomedov riješiti da se vrati u kavez. Ko god bude sa druge sprame, Dustin je spreman.

“Ja sam se borio kao da je ovo borba za titulu. Ako je Khabib otišao, ja sam pobjedio najbolje borce nakon njega, ja sam prvak!”, kratko je zaključio “Dijamant”, kog je dodatno motivisao Oven Rodi, jedan od Conorovih trenera.

“Mislim da ćemo u subotu vidjeti fenomenalnog Conora McGregora. Krupniji je nego što je ikada bio i brži nego ikada ranije. Ne želim da potcijenim Poierija, on je čvrst borac sa mnogo dobrih oružja, ali mislim da je Conor bolji”, rekao je Rodi i prevario se.

Inače, Poirier je čak i efektnije porazio Conora nego što je to učinio Khabib – Dagestanac je bio taktički neumoljiv, Dustin je surovo izbombardovao Conora, poslavši ga kući na štakama.

PROČITAJTE  Dodik: Čemu histerija u Sarajevu? Vratimo se na fabrička podešavanja

Iza njega je možda i najbrutalnija priprema za ovaj meč, jer je Hukera pobedio uz nevjerovatnu statistiku.

Čak 384 udaraca razmjenjeno je u borbi, a Poirier je trijumfovao sudijskom odlukom uz čak 153 značajna udarca od ukupno 231, Huker je imao 153 od 253. Bitan statistički podatak je da je čak 85 bitnih udaraca Poirier bilo u glavu, što je presudilo.

Dugo je na ovaj momenat čekao momak rođen 1989. godine u Lafajetu u Luizijani, profesionalac je postao 2009. u Luizijani, sa 7-0 je privukao veliku pažnju i njegovi tadašnji MMA počeci dokumentovani su u dokumentarcu “Fightville”.

Od 2010. je dio UFC-a, svaku priliku koristi za humanitarni rad i akcije, u čemu mu često pomaže i supruga Džoli. Organizuje aukcije, prodaje svoje dragocijenosti i uspomene na čuvene borbe, odrekao se i opreme u kojoj se borio protiv Khabiba za 60.200 dolara, čak su se i Dana Wight i Khabib uključili u rad njegove fondacije, koja pomaže i ljudima u Ugandi da dobiju čistu vodu.

Ponos je svoje lokalne zajednice i pomagao joj je tokom pandemije koronavirusa, pa su stanovnici Lafajeta, mjesta od oko 100.000 stanovnika, sigurno najponosniji na posljednji podvig Poiriera.

“Lafajet, Luizijana, volim vas, dolazim kući, bejbi”, bile su prve njegove riječi poslije pobjede.

Uz podršku koju tamo ima, nije mu bilo bitno sa kakvom se mašinerijom suočava kada je u pitanju Conor.Povezani postovi: