Prije 19 godina srušeni su tornjevi WTC-a. Danas je New York u novim problemima

79

New York obilježava godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001. u dubokoj krizi, sa sve većim stopama kriminala, mnogobrojnim napuštenim stanovima i zatvorenim trgovinama te beskućnicima na svakome koraku, oko čega se vodi i politička bitka s vladom pred predstojeće predsjedničke izbore.

Unatoč pandemiji koronavirusa, najveća američka metropola održat će godišnju ceremoniju u čast gotovo 3.000 poginulih u tim najsmrtonosnijim napadima u američkoj historiji. Minutom šutnje obilježit će se trenutak kad su se avioni koje su oteli džihadisti zaletjeli u tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra.

Porodice žrtava neće kao ranijih godina držati govore nego su svoje prigodne riječi snimile. Ali moći će se okupiti na mjestu događaja, uz obvezno nošenje maski i poštovanje distance. Nacionalni memorijalni centar i muzej 11. septembra tom će prilikom biti otvoreni prvi put od početka marta.

Ali mnogi, kao guverner Andrew Cuomo u utorak, upozoravaju na novo iskušenje zbog “sekundarnih” gospodarskih i socijalnih posljedica pandemije.

Nestalo je i više od 60 miliona turista koji su svake godine posjećivali New York, a pobjegle su i hiljade Njujorčana: samo s Manhattana otišlo je najmanje 35.000 ljudi, što dokazuju zahtjevi za dopisno glasanje na predsjedničkim izborima, kazala je Gale Brewer.

Zatvoreno je i puno trgovina: između 2017. i 2020. broj praznih komercijalnih prostora gotovo se udvostručio.

Povećanje broja ubistava i pucnjava jedan je od znakova duboke krize. Iako je to daleko od raširenog kriminala 1970-ih i 1980-ih, grad, koji se hvalio da je jedan od najsigurnijih na svijetu, sada ponovno bilježi nivo kriminala iz 2012., kako navodi The New York Times.