Vijesti

Prije 29 godina srušena je banjalučka Ferhadija

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u BiH.

Tim povodom Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ tokom maja i juna organizira niz sadržaja u okviru manifestacije “Dani džemata i džamija“ koja je otpočela jučer, čišćenjem temelja Sultan Bajezidove – Careve džamije u Rogatici.

Ona je bila jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na Bosnu i Hercogovinu srušene do temelja.

Bitno je napomenuti da je Ferhat-pašina džamija bila je jedna od najprepoznatljivijih i najljepših građevina u Banjoj Luci. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i predstavlja jedno od najuspješnijih arhitektonskih rješenja bosanske arhitekture 16. stoljeća. Njen arhitekta je nepoznat ali je poznato da je bio učenik otomanskog arhitekte Mimara Sinana. Izgradnju džamije je finansirao Ferhat-paša Sokolović bosanski sandžak beg.

Kada je srušena džamija

U kompleksu ove džamije nalazila su se tri turbeta: Ferhat-pašino, njegovih bajraktara i njegove unuke Safikadune. U džamijskom kompleksu bile su kamena i željezna ograda, česma i šadrvan, te staro mezarje u bašti.

Kasnije je kompleks dopunjen sa sahat-kulom izgrađenom nedaleko od Ferhadije. Džamija je bila 18m široka, 14m dugačka, a vrh kupole je bio 18m visok. Munara je bila 43m visoka. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u (nulta kategorija kulturnog spomenika).

Islamska zajednica Banjaluke je 2001. godine dobila urbanističku saglasnost za ponovnu izgradnju džamije. Ipak pri polaganju kamena temeljca 7. maja 2001. godine došlo je do nereda i protesta od strane srpskih nacionalista.

Podsjetimo, 4000 protestanata je kamenovalo i tuklo 300 Bošnjaka koji su prisustvovali ceremoniji postavljanja kamena temeljca. Mnogi su sa povredama primljeni u Banjalučku bolnicu a jedan Bošnjak je nakon povreda preminuo 26. maja 2001.

Riječ je o Muratu Badiću iz Cazina, a od posljedica kamenovanja preminuo je 26. maja 2001. godine.

Svečano otvorenje novoizgrađene Ferhadije džamije upriličeno je 7. maja 2016. godine.

Kako navodi veliki broj stručnjaka, rekonstrukcija džamije je i dalje kontraverzna tema u Banjaluci zbog svoje prominentne lokacije u gradu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare