Svijet

Prije 50 godina se dogodio pokolj Iraca u Belfastu. Johnson se danas izvinio

Britanski premijer Boris Johnson se u ime britanske vlade “bezrezervno” izvinio zbog smrti desetero civila 1971. u Belfastu, koje je ubila britanska vojska.

“Premijer se bezrezervno izvinio u ime britanske vlade zbog događaja u Ballymurphyju i ogromne tjeskobe koju je dugotrajna potraga za istinom uzrokovala kod obitelji ubijenih”, kazao je Johnsonov glasnogovornik nakon razgovora britanskog premijera s prvom ministricom Sjeverne Irske i njezinom zamjenicom.

“Pokolj u Ballymurphyju”

Vlada planira “omogućiti Sjevernoj Irskoj put naprijed koji se temelji na pomirenju, donosi pravdu žrtvama Nevolja (‘Troubles’, britanski naziv za sjevernoirski sukob) i okončava začarani krug istraga”, rekao je Johnson, prenosi glasnogovornik.

Sjevernoirsko pravosuđe u utorak je osudilo prekomjernu upotrebu sile britanske vojske u pucnjavama u kojima je u Belfastu ubijeno desetero “potpuno nedužnih” ljudi.

U Belfastu ubijeno desetero “potpuno nedužnih” ljudi.

U vrijeme napetosti u toj britanskoj pokrajini, pojačane zbog Brexita i teških rasprava o tome kako prosuditi nejasnu prošlost, istražiteljica Siobhan Keegan održala je niz saslušanja ne bi li utvrdila okolnosti – ne osuđujući eventualne krivce – za “pokolj u Ballymurphyju”, na zapadu Belfasta, u augustu 1971.

“Svi ubijeni bili su potpuno nedužni”

“Svi ubijeni (…) bili su potpuno nedužni”, rekla je u zaključku koji su porodice žrtava dočekale pljeskom.

Ovi zaključci su “veliko olakšanje (…) za porodice koje su decenijama tvrdile da su njihovi najmiliji bili nedužni, a njihovo ubistvo neopravdano”, reagiralo je u saopćenju sjevernoirsko ministarstvo vanjskih poslova.

Istragom je bilo obuhvaćeno pet izgreda koji su se dogodili u razmaku od tri dana, od 9. do 11. augustu u Ballymurphyju, nakon uvođenja mjere koja je omogućila da se osumnjičene za članstvo u paravojnim organizacijama hapse i pritvara bez suđenja.

Među deset žrtava ubijenih u Ballymurphyju su katolički svećenik Hugh Mullan, koji je ubijen dok je pomagao ranjenoj osobi, i majka osmero djece Joan Connolly.

Uloga vojske – odgovorne za tristotinjak mrtvih u operacijama koje su službeno završile 2007., po Suttonovom indeksu koji je ustanovilo Sjevernoirsko sveučilište – i danas je iznimno osjetljivo pitanje u Velikoj Britaniji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare