Magazin

Prije 74 godine tri mučka hica u prsa odvela su mirotvorca Gandhija u smrt: “Nestalo je svjetlo iz naših života”

Otac nacije, Mahatma Gandhi, do 40-ih godina prošlog stoljeća bio je poznat u Indiji, ali i cijelom svijetu. Nenasilno i dostojanstveno borio se za neovisnost Indije.

Imao je podršku mnogih sljedbenika koji su dijelili njegovu želju i potrebu da Indija bude slobodna zemlja. Zbog svojih ideala imao je mnogo protivnika, a presudio mu je Nathuram Godse, koji je 30. januara 1948. godine došao do Gandhija, ispalio tri hica u njegova prsa i usmrtio ga.

Ubijen je u 17 sati i 17 minuta u New Delhiju u 79. godini. Bio je na putu prema molitvenom skupu, koji je za njega bio i posljednji.

Premijer Jawaharlal Nehru obratio se sunarodnjacima preko radija.

“Prijatelji, svjetlo je nestalo iz naših života. Našeg voljenog vođe, Bapua, kako smo ga zvali, oca nacije, više nema. Nećemo ga više vidjeti, nećemo od njega moći tražiti savjet ili utjehu”, rekao je Nehru.

Ubistvo Gandhija izazvalo je veliku nevjericu u Indiji te je došlo do političke nestabilnosti. Njegovo ubistvo potaknulo je međureligijsko nasilje. Mnogi su tad pozivali na osvetu, pa čak i na napad na Pakistan.

Politički vrh smatra je da je najvažnije smiriti situaciju. Vlada je je rekla da među krivcima za Gandhijevu smrt nema muslimana, kako bi se izbjegle tenzije. Vlada je stanje u zemlji iskoristila i za obračun s ekstremističkim organizacijama. Uhapšeno je blizu 200.000 ljudi. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare