Vijesti

Prije nego je napustio sjednicu Šarović poručio Dodiku: Radio si zajedno s OHR-om

U svom obraćanju Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je kako po pitanju visokog predstavnika i OHR-a ima isti stav kao i Milorad Dodik, ali da se razlikuju u politici koju treba da kreiraju.

“Na samom početku želim da kažem da se možda i razumijemo i da iznesem taj svoj jasan stav. Mi možemo da se politički razlikujemo, cijenimo ili ne cijenimo ili na bilo koji drugi način razlikujemo. Isto mi mislimo o OHR-u i visokom predstavniku kao što je to rekao gospodin predsjedavajući. Međutim, svakako se razlikujemo u politici koju treba da kreiramo kako bismo odgovorili na ove izazove i to je potpuno jasno. Mi o ovom pitanju mislimo sasvim drugačije. Možda bih sve ovo razumio što smo čuli u opširnom izlaganju, da smo ovo čuli prije 15-16 godina. A proteklih 15-16 godina odgovornost je na postojećoj većini ovdje u RS-u, ali i nekoj drugoj većini prije toga. Predsjedavajući je rekao da je sve do nas i to je tačno, ali kada je bilo sve do nas, zašto smo onda baš mi, ili pojedini ovdje od nas dozvolili da se na nivo Bosne i Hercegovine prenese blizu 100 različitih ovlaštenja iz RS. I to u onom kritičnom periodu”, rekao je Šarović i dodao:

“Treba li možda da kažem da je većina stvari koje je nametnuo visoki predstavnik potvrdila ova većina ovdje, ili većina u Sarajevu iz reda SNSD-a. Ja sam provjeravao i to želim da kažem na jedan normalan način. Ja bih vam vjerovao i za ovo danas sve što ste rekli, da ste rekli pogriješili smo i sada želimo da ispravimo neke stvari od prije 20 godina. Slažemo se da je bilo i nezakonitih stvari i mimo mandata, ali to su podržali poslanici stranke koju vi predstavljate. Želim da kažem da visoki predstavnik iz BiH neće otići zbog nas, ali će zbog nas da ostane. I to je pitanje o kojem treba da razmislimo, a radi se o pogrešnim politikama koje smo do sada vodili i politikama koje su najviše doprinijele da imamo ovakvu situaciju.”

Govorio je Šarović i o tome kako je njemu bilo zabranjeno da radi u politici.

“Govorili ste o mjerama i bonskim ovlaštenjima koje je visoki predstavnik donosio i bili ste i vi i ja i još neki u sali sudionik. Veliki broj ljudi je doživio traume upravo zbog odluka OHR-a i visokog predstavnika. Ja sam jedan od tih 150. Kada sam uklonjen sa pozicije člana Predsjedništva. Zabranjen mi je politički rad, zabranjeno mi je da radim u državnim službama, zamrznuti su mi računi, pa mi je zabranjen ulazak u prostorije SDS-a. Zabranjen mi je odlazak u države u regionu. Predsjedavajući Predsjedništva, predsjedavajući Savjeta ministara BiH koji je iz vaše stranke, ali neću mu spomenuti ime, jer nije tu, je glasao s drugim vašim ministrima da se meni zabrani ulazak u Bosnu i Hercegovinu ili izlazak iz Bosne i Hercegovine i oduzeti su mi lični dokumenti. I ja sam samo jedan od 150. Ovdje se vodila rasprava i vi ste rekli: Mora da je Šarović kriv čim je sve ovo doživio. Zbog toga vam ne vjerujem. Kada je trebalo podržati te ljude, to niste učinili. To je bilo iz političkih razloga, jer vam je tada možda najviše odgovaralo da ne talasate. Niste iskoristili priliku tada, kada smo predlagali. Tada smo imali dovoljno snage da završimo s OHR-om. Niste nas podržali prije 15-16 godina, a danas predlažete određena rješenja. Nemam ništa protiv bilo čega kada je u pitanju visoki predstavnik, jer kako bih ja koji je to sve doživio, imao drugačiju politiku po tom pitanju”, istaknuo je Šarović i dodao:

“Svejedno je ko će biti visoki predstavnik, da li je to Nijemac ili Kanađanin. Mislim da to nije najvažnije pitanje, najvažnije je koja je naša politika i ponašanje da visokog predstavnika više ne bude u BiH. Opet kažem sa zakašnjenjem, jer smo to mogli učiniti mnogo ranije. Ja mislim da se sa avanturističkom politikom, a ja sam slobodan da kažem da to nije ta politika – politika stvaranja strašila od RS-a kako aktuelna politika predstavlja RS u svijetu. Mislim da će takva politika osigurati prisustvo visokog predstavnika u BiH i u narednim godinama. Možda će neki to ocijeniti i preslobodnim, ali ako ima i jedno međunarodno priznanje, slično onoj Nobelovoj nagradi za zamajavanje naroda, vi biste gospodine predsjedavajući bili glavni laureat za takvo nešto. Zato što je sve ovo nešto što smo vidjeli proteklih godina, od referenduma, rezolucija, a poslužilo je samo za afirmaciju jedne politike. Mislim da je ova sjednica nepotrebna, ili da budem još precizan potpuno zakašnjela, jer niste me uvjerili u razloge da je potrebno da se na ovakav način o ovome raspravlja.”

U svom obraćanju Narodnoj skupštini Republike Srpske član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako je na jednom sastanku u Predsjedništvu BiH predstavnik “značajne grupe iz EU” kazao kako “sve strukture u EU su svjesne da BiH ne može uspostaviti funkcionalnost te upitao možete li se mirno razići u BiH?”. Dodik je rekao kako ovaj dio sastanka nije sniman i nije ušao u zapisnik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare