Svijet

Prijeti li nova kubanska kriza koja je svijet dovela na ivicu nuklearnog rata? Jedna strana ne isključuje tu mogućnost

Rusija smatra da postoji mogućnost da se ponovi kubanska raketna kriza, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Sasvim je moguće da dođe do toga. Ako, što bi se reklo, kolege sa druge strane to ne shvate i ako sve nastavi da se odvija kao dosad, po logici razvoja događaja možemo se iznenada probuditi i naći u nečem sličnom.

To bi bio opšti neuspjeh diplomatije, ali još imamo vremena da pokušamo da se dogovorimo na razumnoj osnovi", rekao je Rjabkov, prenosi B92.

Kako je objasnio, situacija se pogoršala zbog kršenja obaveze sprečavanja vojnih aktivnosti u blizini ruskih granica, što je sada sve više i više primjetno.

"Predlažemo razumnu alternativu ovome što se dešava. Pravne garancije mogu biti formulisane na različite načine, ali to bi trebalo da budu garancije u formi ugovora, ne obećanja, niti nekakve riječi, sve smo to prošli mnogo puta...

Nama, Rusiji su neophodne garancije naše bezbjednosti – bezbjednosti u globalnom smislu, ne u nekom konkretnom segmentu nego generalno, s obzirom na to da se za nas situacija zaista pogoršala", istakao je diplomata.

Moskva nikome ne prijeti, ponovio je Rjabkov, ali upozorava Zapad na posljedice njihovih neprijateljskih koraka.

"U američkoj spoljnoj politici nije ostao nijedan instrument protiv Rusije osim ucjena, prijetnji i sankcija, ali to nije jezik koji razumijemo. Moramo da pokažemo čvrstinu, što se sada i dešava", poručio je ruski diplomata.

Podsjetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra predložio da počnu pregovori za postizanje pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok. Putin je naglasio da je najvažniji zadatak ruske diplomatije dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbjednosti.

Nakon održanog virtuelnog samita predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Bijela kuća je saopćila da predsjednik SAD Joe Biden nije dao garancije Putinu da će Ukrajina ostati izvan NATO-a.

Karipska kriza (Kubanska raketna kriza) dovela je svijet na ivicu nuklearnog rata 1962. godine, a u centru pažnje bili su SAD i SSSR.